17 października 2024

Nowy raport FBŻ: rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia

Jak co roku w Dniu Światowego Dnia Żywności Federacja Polskich Banków Żywności publikuje raport na temat marnowania żywności w polskich domach. Deklarujemy, że marnujemy mniej, choć wciąż do śmietnika wyrzucamy dużo jedzenia. 

W najnowszym raporcie możemy przeczytać, że każdego roku w Polsce marnuje się 4,8 miliona ton żywności z czego my – konsumenci – wyrzucamy aż niema 2,9 mln ton. A to oznacza, że indywidualne działania mają kluczowe znaczenie w walce z tym problemem. Najczęściej marnowanymi produktami są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Konsumenci często nie radzą sobie z zarządzaniem zapasami i przeoczają terminy ważności (60%), ale robią też zbyt duże zakupy (26% respondentów), źle przechowują żywność (26%) oraz nie mają pomysłów na wykorzystanie składników.

Ale jest światełko w tunelu, bo w porównaniu z 2023 rokiem, o 11% spadła liczba osób przyznających się do wyrzucania żywności, co sugeruje rosnącą świadomość konsumentów​.

Więcej szczegółów na temat marnowania żywności znajdziecie w raporcie.

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności