14 października 2024

Razem przeciw marnowaniu jedzenia – edukacja, pokazy i kiermasz produktów lokalnych

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnej konferencji „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych” w ramach Obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach. Wydarzenie uzupełni piknik edukacyjny z bogatym programem edukacyjno-artystyczny dla dzieci i dorosłych.

Konferencja, która odbędzie się 20 października w murach Kuźni Społecznej jest doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy na temat odpowiedzialnej konsumpcji oraz promocji produktów lokalnych.

Eksperckie panele dyskusyjne i praktyczne prelekcje

Konferencja obejmie merytoryczne panele, podczas których poruszone zostaną tematy takie jak „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne”, „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych”, „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” czy „Zero waste w życiu codziennym”. W gronie prelegentów znajdą się czołowi eksperci, m.in.: dr inż. Joanna Ciborska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie, Ryszard Piórkowski – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, czy dr Sylwia Bonin z Technologia Produkcji Win i Cydrów (Mikrobiologia i Technologia Żywności). Dyskusje będą prowadzone przez uznanych specjalistów, w tym dietetyków, naukowców i przedstawicieli lokalnych inicjatyw.

Imprezy towarzyszące: atrakcje dla całej rodziny

Oprócz bogatego programu paneli organizatorzy zaplanowali szereg wydarzeń dla rodzin. Na uczestników czeka:

  • Piknik edukacyjny dla dzieci i dorosłych na temat zrównoważonego gospodarowania żywnością, łączący zabawę z nauką
  • Pokaz live cooking z degustacją przygotowany przez doświadczonego kucharza, który pokaże, jak kreatywnie wykorzystać produkty regionalne.
  • Strefa edukacji z darmowymi animacjami i gry edukacyjne dla najmłodszych, które w przystępny sposób wyjaśnią zasady ograniczania marnotrawstwa żywności.
  • Bogaty program artystyczny, w tym występy Węgojskiej Strużki, Mateusza Matlasa, DomuMuzy Agnieszki Skryckiej i Szkoły Muzycznej Yamaha Olsztyn
  • Kiermasz produktów lokalnych, na którym będzie można zakupić świeże, regionalne produkty prosto od producentów.

Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowy Dzień Żywności

Konferencja wpisuje się w globalne obchody Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia oraz Światowego Dnia Żywności. Jest to doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na palący problem marnotrawstwa i uświadomić, jak ważne jest podejmowanie działań ograniczających to zjawisko, zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Edukacja i zwiększanie świadomości w tej kwestii mogą znacząco przyczynić się do zmniejszenia strat żywnościowych i ochrony środowiska.

Organizatorem konferencji jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a współorganizatorem Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych. Wykonawcą wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie, który od lat działa na rzecz redukcji marnowania żywności oraz wspiera osoby potrzebujące. Partnerem wydarzenia jest Kuźnia Społeczna. Patronat medialny ma Radio Eska.

Sfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego

 

Szczegółowy program:

10:00-15:00 – Strefa Paneli/debaty/wykładu

10:00-10:15 – Rejestracja uczestników

10:15-10:30 – Oficjalne otwarcie konferencji

10:30-12:00 – Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem

Prelekcja „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne” (dr inż. Joanna Ciborska – Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie)

Moderator:  Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie

Dyskusja:

  • dr inż. Joanna Ciborska,
  • Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie,
  • dr Małgorzata Starowicz – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,
  • Adam Kostrzewa – dietetyk,
  • Katarzyna Maziec – lokalny producent (Zagroda Warmińska Pszczoła)

Prelekcja: „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych” (Ryszard Piórkowski – Warmińsko – Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)

Moderator: Jolanta Markiewicz, dyrektorka ds. Współpracy i Pomocy Żywnościowej

Dyskusja:

  • Ryszard Piórkowski, Warmińsko – Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM – Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie,
  • Elżbieta Szadzińska –wiceprezes Federacja Konsumentów,
  • dr Sylwia Bonin – niezależny ekspert z mikrobiologii żywności i winiarstwa, biegły sądowy

12:00-13:30 – pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją

13:30-15:00 – Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem

Prelekcja „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” (dr inż. Jadwiga Glica – wykładowca UWM, Katedra Żywienia Człowieka)

Moderator: Anna Archutowska, dyrektor obsługi i rozwoju działalności społecznej

Dyskusja:

  • Monika Leleniewska – szefowa kuchni w szkołach i przedszkolach,
  • Beata Durzyńska – Miodzianka – manufaktura kobieca, naturalne miody smakowe
  • dr inż. Jadwiga Glica – wykładowca UWM, Katedra Żywienia Człowieka
  • Natasza Rozmus-Król – autorka bloga Sajkofanka Smaku, inżynier Gastronomii – Sztuki Kulinarnej

Prelekcja „Zero waste w życiu codziennym” (Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie)

Moderator: Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie

Dyskusja:

  • Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie
  • Maciej Maciejewski – szef kuchni,
  • Ania Wojszel – artystka lokalna, pracownia Artystyczna Ekologia
  • Beata Jakubiak – przedstawicielka KGW Wójtowianki

10:00-16:00 – Strefa Dzieci

10:00-16:00 – Kiermasz Produktów Regionalnych

12:00-16:00 – Scena Główna:

12:00-12:30 – Mateusz Matlas

12:30-13:30 – Maciej Maciejewski – pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją

13:30-14:30 – DomMuzy Agnieszki Skryckiej

14:30-15:00 – Węgojska Strużka

15:00-16:00 – Szkoła Muzyczna Yamaha Olsztyn

 

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności