11 września 2024

Program unijnej pomocy żywnościowej ruszył oficjalnie!

Wzięliśmy udział w konferencji zorganizowanej przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, która oficjalnie zainaugurowała Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową na lata 2021-2027 (FEPŻ).

Wydarzenie to zgromadziło licznych ekspertów oraz przedstawicieli instytucji zajmujących się pomocą żywnościową. Bank Żywności w Olsztynie reprezentował Adrian Piotrowicz z działu dystrybucji i pomocy żywnościowej.

Program FEPŻ, którego celem jest wsparcie osób w trudnej sytuacji życiowej, oferuje pomoc w postaci paczek żywnościowych, posiłków oraz umożliwia uczestnictwo w działaniach towarzyszących, które sprzyjają integracji społecznej dla najbardziej potrzebujących mieszkańców w kraju.

Konferencję otworzyła Katarzyna Nowakowska, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wydarzenie to było nie tylko okazją do oficjalnego rozpoczęcia programu, ale również platformą do wymiany doświadczeń związanych z wdrażaniem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa na lata 2014-2020. Podczas paneli dyskusyjnych omówiono wyzwania związane z dystrybucją żywności z darowizn oraz przedstawiono pomysły na usprawnienie całego procesu w ramach FEPŻ. Zwrócono także uwagę na prace nad Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz współpracę z sieciami handlowymi, jak i na modyfikację działań towarzyszących w programie.

Jako Bank Żywności w Olsztynie będziemy realizować m.in. warsztaty dotyczące prawidłowej segregacji odpadów, co stanowi istotny krok w kierunku zrównoważonego rozwoju. Poza tym beneficjenci programu wezmą udział w zajęciach dietetycznych oraz dotyczących zrównoważonej konsumpcji.

W konferencji wzięli udział m.in.: Leszek Iwaniuk, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, a gościem specjalnym był przedstawiciel Komisji Europejskiej Christoph Nerlich.

Realizację dystrybucji żywności oraz działań towarzyszących w ramach FEPŻ 2021-2027 Bank Żywności w Olsztynie oraz organizacje partnerskie rozpoczęły już w czerwcu. Tylko w tym roku wydamy 1404 tony żywności dla około 41 000 osób z Warmii i Mazur oraz przeprowadzimy 293 warsztaty.

13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności