Konsumencka odpowiedzialność: segregacja, zakupy i zdrowe przepisy
20 lipca zapraszamy chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnych warsztatach, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.
Bank Żywności w Olsztynie jest częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food. Projekt realizowany jest dzięki współpracy ekspertów z Danii, Wielkiej Brytanii, Finlandii, Hiszpanii i Polski. Celem projektu jest zachęcenie konsumentów do odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po żywności, zarówno w domu, jak i poza nim. Poprzez edukację i zwiększenie świadomości dążymy do zredukowania ilości odpadów opakowaniowych oraz promowania zrównoważonych praktyk zakupowych.
Jednym z głównych działań w ramach projektu jest przeprowadzenie cyklu warsztatów mających na celu:
-
- podniesienie świadomości konsumentów na temat odpowiedzialnego zarządzania opakowaniami.
- zamknięcie luk informacyjnych dotyczących zrównoważonych opakowań.
- budowanie pożądanych postaw, niezbędnych do podejmowania świadomych decyzji zakupowych.
Za nami pierwsze warsztaty w ramach projektu – uczestnicy spotkali się w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie, gdzie dowiedzieli się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach, które odbędą się 20 lipca 2024 roku o godzinie 11 w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie. Podczas warsztatów:
-
- Dowiesz się, jak prawidłowo segregować opakowania.
- Zrobisz zakupy pod okiem edukatora.
- Zdobędziesz umiejętności w przygotowywaniu zdrowych, roślinnych dań.
Liczba miejsc ograniczona! Zapisy: https://bit.ly/3L5SPn1