26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja lokalnej przedsiębiorczości. Liczymy, że przynajmniej z częścią gości nawiążemy współpracę.

Misją Banku Żywności w Olsztynie jest ratowanie żywności i przekazywanie jej potrzebującym. Jednak przez niemal 25 lat istnienia nasze cele ewoluowały i skupiają się nie tylko wokół żywności i edukacji o niemarnowaniu jedzenia, ale od wielu lat aktywizujemy społecznie, zawodowo oraz wspieramy rozwój przedsiębiorczości.

Dlatego w ubiegłym roku komisja konkursowa Fundacji CITI pozytywnie oceniła nasz projekt „Żywność największą potrzebą człowieka”, którego celem jest utworzenie – we współpracy z partnerami – w pięciu lokalizacjach regionu pięciu przedsiębiorstw społecznych, które mają działać na rzecz lokalnej społeczności o niższych dochodach, dając jej możliwość korzystania ze zdrowej i przystępnej cenowo żywności.

Co więcej, w strukturach tych podmiotów mają znaleźć zatrudnienie osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. Ponadto, nowopowstałe przedsiębiorstwa społeczne będą aktywne na rynku edukacyjnym, co oznacza, że podczas organizowanych warsztatów czy spotkań ze społecznością lokalną będą dzielić się m.in. wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia, zero waste czy przechowywania żywności. Przedsiębiorstwa powstałe w ramach projektu będą wspierane przez Bank we wszystkich podejmowanych inicjatywach. Przedsiębiorstwa zostaną powołane wg opracowanych przez nas modeli. Do wyboru będzie jeden z poniższych:

  • kulinarna spółdzielnia socjalna
  • sklep społeczny
  • lodówka społeczna
  • ogród społeczny

Przy wprowadzeniu każdego z modeli projekt zakłada wsparcie finansowe Banku oraz wsparcie merytoryczne naszych ekspertów. Docelowo przedsiębiorstwa powinny powstać do końca 2025 roku.

– Cieszy mnie liczna frekwencja na spotkaniu, jak i to, że padły przemyślane i merytoryczne pytania, a to daje mi podstawę sądzić, że nasz pomysł, opierający się na wsparciu przedsiębiorczości społecznej, spotkał się z zainteresowaniem potencjalnych odbiorców. Liczę że podobnie będzie na kolejnych spotkaniach, co przełoży się też na liczbę zgłoszeń – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości i koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie.

Jak wejść z nami we współpracę?

Już wkrótce ogłosimy konkurs, w którym będziemy wybierać konsorcja społeczne, z którymi podpiszemy umowę na realizację zadania. O dofinansowanie i wsparcie przy powołaniu przedsiębiorstwa mogą się starać kooperatywy m.in.: samorządu gminnego, miejskich ośrodków pomocy społecznej, klubów integracji społecznej, centrów usług społecznych, warsztatów terapii zajęciowej, organizacji pozarządowych lub jakiekolwiek podmiotów działających w zakresie ekonomii społecznej. Ogłoszenie o konkursie pojawi się już wkrótce na stronie internetowej Banku oraz w mediach społecznościowych.

To nie koniec spotkań informacyjnych, dotyczących projektu. Pojawimy się w Ełku, Elblągu, Mrągowie i Działdowie. Nie możesz wziąć udziału w tym projekcie? Weź udział w innym!

Podczas spotkania zarysowaliśmy także założenia kolejnego projektu, który realizujemy wraz ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Spółdzielczości i Przedsiębiorczości Lokalnej „WAMA-COOP. Wspólnie powołaliśmy Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej, w ramach którego w Olsztynie i powiatach: olsztyńskim, lidzbarskim, bartoszyckim, kętrzyńskim i mrągowskim utworzymy 248 miejsc pracy. W ramach projektu objęte wsparciem będą m.in.: osoby w wieku aktywności zawodowej, osoby bezrobotne zagrożone wykluczeniem społecznym w tym osoby z niepełnosprawnościami, kobiety o niskich kwalifikacjach, osoby 50+, osoby opuszczające zakłady karne oraz osoby w kryzysie bezdomności. Pomocą objęte zostaną podmioty ekonomii społecznej, przedsiębiorstwa społeczne i ich pracownicy, w szczególności przedsiębiorstwa społeczne w zakresie poprawy stabilności działań w procesie ekonomizacji lub restrukturyzacji, rozwoju i tworzenia miejsc pracy dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w tym zwiększaniu zatrudnienia w przedsiębiorstwach społecznych.

– Pomoc oferowana przez Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej to realne pieniądze na utworzenie i utrzymanie miejsca pracy w przedsiębiorstwie społecznym – zapewnia Kamila Trebnio-Śledzianowska. – OOWES to także wsparcie reintegracyjne, które ma przede wszystkim wesprzeć kompetencyjne pracownika przedsiębiorstwa społecznego w postaci np. rehabilitacji, kursów zawodowych i dokształcających, szkoleń, czy wsparcia psychospołecznego. Wsparcie, które oferujemy w ramach działań Banku, uzupełnia się, z jednej strony mamy utworzenie i rozwój przedsiębiorstw, z drugiej zaś wzrost kompetencji pracowników tych przedsiębiorstw.

Jeśli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w którymś z projektów lub chcecie poznać szczegóły, to zapraszamy do kontaktu:

agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl tel. 690-527-430
marta.parzonka@bankizywności.pl tel. 690-527-659
kamila.sledzianowska@bankizywnosci.pl tel. 798 475 590

 


21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności