19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach, którego utworzymy pięć przedsiębiorstw społecznych.

Projekt zakłada, że w partnerstwie z samorządami lokalnymi, organizacjami pozarządowymi i otoczeniem biznesowym, utworzymy w wybranych lokalizacjach regionu pięć przedsiębiorstw społecznych. Nowe podmioty mają działać na rzecz lokalnej społeczności o niższych dochodach, dając jej możliwość korzystania ze zdrowej i przystępnej cenowo żywności. Co więcej, w strukturach tych podmiotów mają znaleźć zatrudnienie osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. Ponadto, nowopowstałe przedsiębiorstwa społeczne będą aktywne na rynku edukacyjnym, co oznacza, że podczas organizowanych warsztatów czy spotkań ze społecznością lokalną będą dzielić się m.in. wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia, zero waste czy przechowywania żywności. Przedsiębiorstwa powstałe w ramach projektu będą wspierane przez Bank we wszystkich podejmowanych inicjatywach.

Dlatego w czwartek 25 kwietnia zapraszamy chętnych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym na temat projektu, które odbędzie się w naszej Kuźni Społecznej przy ul. Marka Kotańskiego 1. 

PROGRAM:

09:30 – 10:00 Rejestracja uczestników – powitalna kawa

10:00 – 10:10 Działania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej Banku Żywności w Olsztynie
– Marek Borowski – Prezes Banku Żywności w Olsztynie

10.10 – 10.20 Działania na rzecz ekonomii społecznej na Warmii i Mazurach
– Przedstawiciel Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej

10:20 – 10:40 „Food is the Greatest Human Need Program” – „Żywność największą potrzebą człowieka”
– Jolanta Markiewicz – Dyrektorka ds. współpracy i pomocy żywnościowej,

10:40 – 11:10 Model przedsiębiorstwa społecznego oraz modele aktywizacji społecznej
– Kamila Trebnio-Śledzianowska – Ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, Koordynatorka Projektu

11:10 – 11:30 Harmonogram działań oraz korzyści z utworzenia i prowadzenia działalności w formie przedsiębiorstwa społecznego oferowane w projekcie – Kamila Trebnio-Śledzianowska – Ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, Koordynatorka Projektu

11:30 – 12:00 Wsparcie tworzenia nowych i utrzymania już istniejących miejsc pracy ze środków finansowych Olsztyńskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej (OOWES) – Marta Parzonka – Animatorka Przedsiębiorczości Społecznej

12:00 – … Networking przy kawie (lunch)

Chęć udziału w spotkaniu prosimy potwierdzić wypełniając i przesyłając formularz online https://forms.gle/WFFvsKx2ZsLfCZBB8

W razie pytań zapraszam do kontaktu:

Agnieszka Dobosz-Szmigiel: agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl (tel. 690-527-430) 

Marta Parzonka: marta.parzonka@bankizywności.pl (tel. 690-527-659).

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności