Międzypokoleniowe warsztaty edukacyjne
Seniorzy, którzy ukończyli szkolenia zorganizowane przez edukatorów Banku Żywności, przeszli do etapu prowadzenia szkoleń dla uczniów ze szkół na swoim terenie.
Dzięki zdobytym umiejętnościom z zakresu niemarnowania żywności oraz celowości wolontariatu nasi seniorzy, jako specjaliści pełnili funkcję edukatorów, jednocześnie będąc osobami, które często samodzielnie korzystają ze wsparcia.
— Edukacja dotycząca niemarnowania żywności i wartości wolontariatu, przeprowadzana przez doświadczonych specjalistów, przekonała seniorów do celowości działań na rzecz społeczności lokalnej — tłumaczy Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Uczestniczący w szkoleniach uczniowie zyskali wgląd w życie licznej grupy osób mieszkających obok nich, często potrzebujących wsparcia. Dodatkowo uświadomili sobie, jak cenne doświadczenie i wiedzę można pozyskać od seniorów.
Tematyka warsztatów skupiła się na uświadamianiu uczniom, że wolontariat to nie tylko cenne doświadczenie, wpływające realnie na zmianę otoczenia, ale również aspekt wysoko ceniony na rynku pracy. Spotkanie miało też charakter integracyjny i pozytywnie wpłynęło na seniorów, zachęcając ich do dzielenia się z młodszym pokoleniem swoją wiedzą i doświadczeniem.