No to poświętowane! Jak nam minął Światowy Dzień Żywności?
Mnóstwo atrakcji, nie tylko kulinarnych, czekało na dzieci i dorosłych podczas Światowego Dnia Żywności, który zorganizowaliśmy w murach naszej Kuźni Społecznej.
Wydarzenie zorganizowaliśmy w ramach projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa” przy wsparciu Kół Poszanowania Żywności. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi społeczeństwa na skutki, przyczyny i metody zwalczania marnowania żywności. Wolontariusze z lokalnych szkół oraz zaangażowani seniorzy, poprzez wspólne działania, udowodnili społeczności lokalnej, że współpraca międzypokoleniowa jest możliwa, a ich wspólne wysiłki mają realny wpływ na poprawę sytuacji bytowej wszystkich mieszkańców. Efektem realizacji wydarzeń związanych z obchodami, było nie tylko podniesienie świadomości społeczności lokalnej, ale także zbudowanie silnych więzi międzypokoleniowych oraz zainicjowanie wspólnych działań na rzecz zmniejszenia marnowania żywności.
Nie zabrakło oczywiście kulinariów i pysznych produktów naturalnych, przygotowywanych przez członkinie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, Koło Miejsko – Powiatowe w Olsztynie, które uczyły jak zagospodarować żywność, tak, aby wydłużyć termin jej ważności. W warsztat kulinarny zaangażowali się także pracownicy Banku — Jola i Marta przywiozły z magazynu to, co udało się nam uratować tego dnia przed zmarnowaniem i stanęły przed dylematem: co wyczarować pysznego z produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia.
Dużą uwagą cieszyło się stoisko prowadzone przez naszą dietetyczkę Joannę Michalak, na którym każdy zainteresowany mógł skorzystać z aparatu dietetycznego i zbadać swój skład ciała. Było dużo śmiechu, ale i refleksji, kiedy okazywało się, że BMI badanych jest ciut… za wysokie. Na miejscu można było jednak uzyskać garść porad od Asi na temat zdrowego żywienia.
W warsztatach wzięła udział także Kamila, która na co dzień w naszym Banku, zajmuje się skomplikowanymi projektami i ich rozliczaniem. Okazuje się, że w czasie wolnym Kamila jest… pszczelarką, wiec podzieliła się z nami wiedzą na temat życia tych pożytecznych owadów, a także nauczyła nas robić świece z wosku pszczelego!
Swoje stoisko miał także Michał Kowalik, właściciel sklepu ze zdrową żywnością Dobre Pola, który poprowadził warsztat kulinarny w stylu zero waste. W efekcie powstał smaczny krem z pomidorów czy kalafior zawijany w liściach kapusty.
Wraz z podopiecznymi z WTZ pojawiły się oczywiście opiekunki, które przygotowały prawdziwą gratkę manualną — warsztat lepienia naczyń z gliny! Kolejka zainteresowanych do wytoczenia własnego naczynia była naprawdę długa…