11 października 2023

Zapraszamy na konferencję „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“

24 października w murach Kuźni Społecznej zorganizujemy konferencję „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“. Zapraszamy zainteresowanych! 

W wydarzeniu, organizowanym w ramach projektu „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie” weźmie udział m.in. marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin, przedstawiciele samorządu i organizacji pozarządowych. Konferencja jest jednak otwarta dla wszystkich zainteresowanych żywnością i zagadnieniami z nią związanymi. Tutaj można się na nią zarejestrować: KLIK.

PROGRAM KONFERENCJI 

  • 9.30 – 10.00 Zaczynamy małą czarną
  • 10.00 – 10.10 Prezes zaprasza – Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie
  • 10.10 – 10.20 Słowo od Marszałka – Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego
  • 10.20 – 10.40 Żywność wolna od poczucia winy. O trendach w obszarze świadomej konsumpcji żywności, dr Piotr Wasyluk, specjalista i praktyk w zakresie projektowania usług oraz projektowania z wykorzystaniem trendów, właściciel firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne
  • 10.40 – 11.40 O żywności inaczej. Debata z udziałem zaproszonych gości:

prof. dr hab. inż. Katarzyna M. Majewska, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie

dr hab. Michał Krzyżaniak, prof. UWM, Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Inżynierii Biosurowców UWM w Olsztynie, współzałożyciel jednej z pierwszych firm w Polsce (OVAD sp. z o.o.) zajmującej się chowem i przetwarzaniem owadów na cele paszowe i żywnościowe

dr hab. Daniel Żarski, zastępca dyrektora ds. naukowych w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

dr inż. Joanna Ciborska, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

dr Piotr Wasyluk, właściciel firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne

  • 11.40 – 12.30 Współpraca, standardy, jakość…
  • Razem dla niemarnowania – Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie
  • Rady konsultacyjne wspierające działania misyjne banków – Teresa Bocheńska, Prezes Banku Żywności w Elblągu
  • Inicjatywy lokalne wspierające działalność banków – Marcin Kwiatkowski, Prezes Mazurskiego Banku Żywności w Piszu
  • 12.30 – 13.00 Zapraszamy na zielone co nieco
  • 13.00 – … Dla każdego coś dobrego… (warsztatowe bloki tematyczne)
  • Zdrowa przyszłość – żywienie dzieci, dr inż. Ewa Niedźwiedzka, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie
  • FEPŻ – z czym to się je? – Jolanta Markiewicz, Kierownik Współpracy i Pomocy Żywnościowej, Bank Żywności w Olsztynie
  • Świadomie kupuję – Joanna Michalak i Michalina Jakubowska, edukatorki Bank Żywności w Olsztynie

 

Konferencja “Żywność Przyszłości – przyszłość żywienia“,
24 października 2023 r., godz. 10
Kuźnia Społeczna ul. M. Kotańskiego 1 w Olsztynie.

 

Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

 

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności