3 sierpnia 2023

Uczymy gospodynie wiejskie odkrywania bogactw kulinarnych regionu

Rozpoczęliśmy zajęcia edukacyjno-szkoleniowe dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach projektu „Akademii Smaków Warmii i Mazur”.

„Akademia Smaków Warmii i Mazur” jest unikalną inicjatywą, której głównym celem jest odkrywanie i propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla z ich bogatą, wielokulturową i wielonarodową społecznością, oferują nieskończoną paletę smaków i aromatów, inspirowanych kuchnią staropolską, warmińską, mazurską, ukraińską, litewską, rosyjską czy pruską.

Projekt, który realizujemy we współpracy współorganizatorem przedsięwzięcia Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie oraz partnerem — Dziedzictwem Kulinarnym Warmii i Mazur, zakłada przeprowadzenie 19 warsztatów dla blisko stu Kół Gospodyń Wiejskich z wszystkich powiatów województwa warmińsko-mazurskiego.

Podczas warsztatów uczestniczki mają okazję do pogłębienia wiedzy na temat historii regionalnej gastronomii, charakterystyki produktów i technik ich przetwarzania. Spotkania mają na celu nie tylko przekazanie wiedzy, ale również promocję idei zero waste, czyli zasady minimalizacji odpadów.

Wielkim atutem projektu jest praktyczny wymiar warsztatów. Uczestniczki, pod czujnym okiem szefa kuchni Macieja Maciejewskiego, samodzielnie przygotowują tradycyjne potrawy regionalne. Produkty, które stanowią głównych bohaterów warsztatów, trafiają na „Listę Produktów Tradycyjnych”, która już teraz obejmuje takie skarby regionu jak podagrycznik, kaczka i botwina.

Tworzenie potraw to jednak nie tylko praktyka i nauka, ale również okazja do uwiecznienia piękna regionalnej kuchni. Fotografie przygotowanych dań posłużą do stworzenia wyjątkowego „Przewodnika po smakach Warmii i Mazur”. Przewodnik będzie zawierał mapę produktów i potraw charakterystycznych dla poszczególnych powiatów i regionów Warmii i Mazur.

 

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności