21 czerwca 2023

W kuchni lepiej się rozmawia o współpracy

Ponad 20 organizacji pozarządowych z regionu wzięło udział w spotkaniu networkingowym i warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka programu MasterChef.

Spotkaliśmy się w Banku i Kuźni Społecznej z organizacjami pozarządowymi w ramach projektu „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”. Wśród organizacji znalazły się NGOSy, które na co dzień zajmują się odbiorem i dystrybucją żywności, są otwarte na doświadczenia i znają idee gotowania zero waste.

Nazwa projektu brzmi poważnie, ale kryje się za nią to, co lubimy najbardziej – ścisła współpraca między organizacjami pozarządowymi. – Po raz kolejny mocno wybrzmiało, jak ważna w trzecim sektorze jest wymiana doświadczeń, łączenie zasobów i dzielenie się wiedzą, czego potwierdzeniem był panel dyskusyjny, podczas którego poznaliśmy się bliżej – mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. –  To, co nas łączy, to chęć zawiązywania partnerstw pomocnych w podejmowaniu wspólnych inicjatyw. Dzięki temu możemy efektywniej rozwiązywać problemy społeczne, zwiększać zakres swojego wpływu i zasobów, a także lepiej reprezentować interesy swoich beneficjentów.

Rozmowy o partnerstwie w działaniu zamieniliśmy na… partnerstwo w gotowaniu. Uczestnicy spotkania wzięli bowiem udział w warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka prestiżowego programu MasterChef. Zebrani mogli w praktyce sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kontekście filozofii zero waste. Podczas warsztatu uczestnicy wykorzystali produkty z magazynu Banku, które nie miały szansy na dalszą redystrybucję ze względu na bliski koniec terminu przydatności do spożycia, co było dodatkowym utrudnieniem, bo do gotowania trzeba było podejść z maksymalną kreatywnością. – Warsztat przyniósł wiele nieoczywistych i smacznych rozwiązań, które uczestnicy naszego spotkania będą mogli zastosować w swoich domach – ocenia Monika Pikuła.

Nie po raz pierwszy przekonaliśmy się, że kuchnia to doskonałe miejsce do nawiązywania relacji partnerskich, co potwierdza sens podejmowanych przez nas projektów, jak „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”

 

Uczestnicy warsztatu:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Stębarku
  • Warsztat Terapii Zajęciowej Susz
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Różnowie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Wójtowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Tomaszkowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Gadach
  • Koło Gospodyń Wiejskich Różnowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Kawkowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki z Nowej Wsi Ełckiej
  • Zgromadzenie Sióstr św. Katarzyny
  • Fundacja Warsztat Zmiany Olsztyn
  • Fundacja Polish Preppers Network
  • PSONI Dobre Miasto
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Klewek
  • Koło Gospodyń Wiejskich ze Zgniłochy
  • Fundacja Dwa Skrzydła
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Biesala
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Gad
  • PSD Koło Olsztyn
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jaroty
  • DPS Jeziorany
  • Stowarzyszenie Błękitna Mila

 

 

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności