W kuchni lepiej się rozmawia o współpracy
Ponad 20 organizacji pozarządowych z regionu wzięło udział w spotkaniu networkingowym i warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka programu MasterChef.
Spotkaliśmy się w Banku i Kuźni Społecznej z organizacjami pozarządowymi w ramach projektu „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”. Wśród organizacji znalazły się NGOSy, które na co dzień zajmują się odbiorem i dystrybucją żywności, są otwarte na doświadczenia i znają idee gotowania zero waste.
Nazwa projektu brzmi poważnie, ale kryje się za nią to, co lubimy najbardziej – ścisła współpraca między organizacjami pozarządowymi. – Po raz kolejny mocno wybrzmiało, jak ważna w trzecim sektorze jest wymiana doświadczeń, łączenie zasobów i dzielenie się wiedzą, czego potwierdzeniem był panel dyskusyjny, podczas którego poznaliśmy się bliżej – mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. – To, co nas łączy, to chęć zawiązywania partnerstw pomocnych w podejmowaniu wspólnych inicjatyw. Dzięki temu możemy efektywniej rozwiązywać problemy społeczne, zwiększać zakres swojego wpływu i zasobów, a także lepiej reprezentować interesy swoich beneficjentów.
Rozmowy o partnerstwie w działaniu zamieniliśmy na… partnerstwo w gotowaniu. Uczestnicy spotkania wzięli bowiem udział w warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka prestiżowego programu MasterChef. Zebrani mogli w praktyce sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kontekście filozofii zero waste. Podczas warsztatu uczestnicy wykorzystali produkty z magazynu Banku, które nie miały szansy na dalszą redystrybucję ze względu na bliski koniec terminu przydatności do spożycia, co było dodatkowym utrudnieniem, bo do gotowania trzeba było podejść z maksymalną kreatywnością. – Warsztat przyniósł wiele nieoczywistych i smacznych rozwiązań, które uczestnicy naszego spotkania będą mogli zastosować w swoich domach – ocenia Monika Pikuła.
Nie po raz pierwszy przekonaliśmy się, że kuchnia to doskonałe miejsce do nawiązywania relacji partnerskich, co potwierdza sens podejmowanych przez nas projektów, jak „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”
Uczestnicy warsztatu:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Stębarku
- Warsztat Terapii Zajęciowej Susz
- Koło Gospodyń Wiejskich w Różnowie
- Koło Gospodyń Wiejskich Wójtowo
- Koło Gospodyń Wiejskich Tomaszkowo
- Koło Gospodyń Wiejskich w Gadach
- Koło Gospodyń Wiejskich Różnowo
- Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Kawkowo
- Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki z Nowej Wsi Ełckiej
- Zgromadzenie Sióstr św. Katarzyny
- Fundacja Warsztat Zmiany Olsztyn
- Fundacja Polish Preppers Network
- PSONI Dobre Miasto
- Koło Gospodyń Wiejskich z Klewek
- Koło Gospodyń Wiejskich ze Zgniłochy
- Fundacja Dwa Skrzydła
- Koło Gospodyń Wiejskich z Biesala
- Koło Gospodyń Wiejskich z Gad
- PSD Koło Olsztyn
- Koło Gospodyń Wiejskich Jaroty
- DPS Jeziorany
- Stowarzyszenie Błękitna Mila