O przyszłości żywności
Zmiany na rynku produkcji żywności, ewolucja zachowań konsumenckich i polityka zero waste – to część zagadnień, które zostaną poruszone na ogólnopolskiej konferencji, organizowanej przez Bank Żywności w Olsztynie i Fundację R&D Hub.
Globalny rynek produkcji żywności przechodzi obecnie jedną z największych transformacji w historii. Ważne zmiany można zaobserwować również w zachowaniach konsumentów, którzy chcą jeść prościej, zdrowiej, bardziej świadomie, a zakupy robić szybciej. Z drugiej strony natrafiamy na problem: na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności, populacja ludzi rośnie, a część specjalistów wskazuje, że aż 35% planety jest zdegradowana. – A to rodzi pytania, na które będziemy starali się znaleźć odpowiedź podczas konferencji – mówi Anna Archutowska, dyrektorka Banku Żywności w Olsztynie. – Jakie są alternatywy w dalszym żywieniu? Czy można zagospodarować to, co już zostało wyprodukowane? Jakie trendy zapanują w żywieniu w najbliższych latach? Konferencja ma za zadanie zwrócić uwagę na kwestię racjonalnego gospodarowania żywnością, która staje się powoli problemem nas wszystkich, podobnie jak zmiany klimatu.
Food Waste Forum odbędzie się 25 kwietnia 2023 roku o godz. 10 w murach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Konferencja skupi się wokół trzech tematów:
- Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
- Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
- Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.
Z racji tego, że Food Waste Forum obędzie się w murach uczelni, wśród panelistów znajdą się m.in. naukowcy. Prof. Krystyna Gutowska odpowie na pytanie, czy konsument może czuć się bezpiecznie w kontekście nowych regulacji prawnych, umożliwiających stosowanie mąki na bazie owadów. Z kolei doktor Beata Bilska będzie mówić o tym, czy żywność po terminie minimalnej trwałości dla konsumenta, jest wciąż zdatna do spożycia. Oprócz akademików w dyskusjach wezmą udział przedstawiciele biznesu i sieci handlowych. Zagadnienia poruszane podczas Forum dotyczą wszystkich, ale ze szczególną uwagą powinni do niego podejść przedstawiciele firm i przedsiębiorstw – mówi Anna Archutowska. – W 2022 roku weszły w życie nowe reguły raportowania finansowego dla firm. Będą one musiały informować o swoich poczynaniach, z uwzględnieniem zrównoważonych działań ESG, czyli związanymi z czynnikami środowiskowymi (Environmental), społecznymi (Social) oraz korporacyjnymi (Governance). I o tym też będziemy mówić podczas konferencji.
Współorganizatorem konferencji jest Fundacja R&D Hub, która powstała, aby dostarczać polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat polskiej żywności, modelu zachowania jej bezpieczeństwa, społecznych oraz gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu niemarnowania żywności, gospodarki obiegu zamkniętego czy zwiększenia konkurencyjności polskiej rolnictwa. – Chcemy, aby w perspektywie 5 lat obszary zainteresowań były rozbudowywane w ramach współpracy z polskim instytucjami badawczymi, organizacjami społecznymi, samorządowymi oraz rządowymi. Wierzymy, że poprzez wspólne działanie i zaangażowanie całego społeczeństwa będziemy w stanie wszyscy skutecznie przeciwdziałać marnowaniu żywności – mówi dr inż. Andrzej Skrobiszewski, fundator Fundacji R&D Hub.
PROGRAM FOOD WASTE FORUM – PROGRAM
Wykład otwierający – Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie
Panel: Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
Wykład wprowadzający – dr hab. Sylwia Łaba, Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy
Dyskusja:
Prowadzenie: Aneta Janikowska-Kiśluk, Bank Żywności w Olsztynie
- Marta Tomaszewska – Polska Federacja Producentów Żywności
- dr Joanna Trybus – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Dariusz Gatkowski – WWF
- Malwina Lalik – Danone
- Ewa Rzeszowska – EIT Food
Panel: Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
Wykład wprowadzający – „Czy konsument może czuć się bezpiecznie? Czego obawiać się może konsument żywności we współczesnym świecie” – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW.
Dyskusja:
Prowadzenie: Anna Archutowska, Bank Żywności w Olsztynie
- Marta Tomaszewska – Polska Federacja Producentów Żywności
- Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego
- Elżbieta Szadzińska – Wiceprezes Federacji Konsumentów
- Inga Szaniawska – Auchan
- Michał Tomczyk – BoChenek, lokalna piekarnia rzemieślnicza
Panel: Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.
Wykład wprowadzający – „Czy żywność po upływie daty minimalnej trwałości jest bezpieczna dla konsumenta?” – dr Beata Bilska, SGGW
Dyskusja:
- Beata Ciepła – prezes Federacji Polskich Banków Żywności
- Mikołaj Rykowski – Fundacja Wolne Miejsca
- Oliwia Struska – Foodsharing
- Tomek Szmitkowski – Cudne Manowce
- Barbara Ożóg – Specjalista ds. programów badawczo-rozwojowych (R&D)
- Aleksandra Kurek – UX designer