Idą święta? Łapcie przepis na czekoladowe pisanki
Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej, przygotowała dla Was przepis na czekoladowe pisanki. W sam raz na nadchodzące święta!
Składniki na masę trufelkową:
- 200 g biszkoptów
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 150-200 g mlecznej czekolady
- kolorowe posypki do ozdoby
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy do okruszków (można ręcznie lub w blenderze). Przesypujmy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Dodajemy cukier waniliowy i serek. Mieszamy wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Z powstałej masy formujmy jajka i układam na dużej desce do krojenia, przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Czekoladę (150-200 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne trufelki obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.