20 marca 2020

#zostanwdomu. Piecz bułki!

Czas przymusowej kwarantanny nie musi być nudny. Można w tym czasie piec bułki!

Przepisem na chrupiące pieczywo podzielił się z nami Michał Tomczyk (Bo Chenek): –  Od pewnego czasu zachęcam znajomych, bliższych i dalszych do pieczenia chleba. Sam wielokrotnie doświadczyłem na tym polu porażki, ale się nie poddawałem i próbowałem dalej. Dochodzenie do najlepszych efektów to świetna zabawa. Chciałbym sympatykom Banku Żywności w Olsztynie zaproponować przepis na bułki śniadaniowe i maślane. Nie wymagają one ani dużego doświadczenia, ani nadzwyczajnych umiejętności a dadzą dużo radości Wam i Waszym bliskim!

 

Bułki śniadaniowe na drożdżach

Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej

1 i 1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych drożdży

120 ml letniego mleka

175 ml letniej wody

 

Etap pierwszy:

Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn. Do niewielkiego naczynia skruszamy wszystkie drożdże – zalewamy je niewielką ilością mleka – mniej więcej połowę z przewidzianego w przepisie, dokładnie mieszamy i dosypujemy  cukier i 2-3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 15-20 min. (składniki użyte w rozczynie trzeba odjąć od ogólnego przepisu)

 

Pracujący rozczyn wygląda mniej więcej tak:

 

Kiedy drożdże zaczną już pracę, w dużej misce łączymy wszystkie składniki:

Polecam zawsze przesiać mąkę, dzięki czemu nasze wypieki będą miały więcej powietrza i pozbędziemy się z mąki przypadkowych niespodzianek. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej dość zwartej konsystencji. Następnie formujemy dużą kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to koło 1,5 godziny.

Przed wyrośnięciem:

Po wyrośnięciu:

Następnie ciasto przenosimy na stolnicę i lekko wyrabiamy. Dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich okrągłe bułeczki. Oprószamy mąką i układamy na blasze wyłożonej papierem, do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej przykryć ściereczką. Bułki powinny podwoić swoją objętość. Czas około 30 min.

Po wyrośnięciu należy zrobić przedziałkę w każdej bułce. Robimy to drewnianą łyżką i przyciskamy niemal do samej blachy. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez około 13-16 min. Konieczne jest dobre naparowanie piekarnika poprzez wstawienie na jego dno żaroodpornego naczynia z wodą.

Po upieczeniu studzimy bułki na kratce:

 

Bułeczki maślane

Przepis na bułki maślane z małymi modyfikacjami. Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelman’a – ta książka uchodzi za swoista biblię piekarzy, gorąco polecam.

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 650
230 g wody
1 jajko
40 g miękkiego masła
31 g cukru
26 g mleka w proszku
11 g soli
8 g drożdży instant – ja zamieniłem na 24 g świeżych.

I jeszcze roztopione masło do posmarowania przed i po upieczeniu.

 

Etap pierwszy:

Łączymy w misce wszystkie składniki, jeśli użyjecie drożdży świeżych, trzeba pamiętać o zrobieniu najpierw rozczynu. Drożdże suche można dodać bezpośrednio do wszystkich składników. Przydatny ale nie niezbędny będzie mikser planetarny. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy do osiągnięcia gładkiej struktury ciasta o średniej  konsystencji. Ciasto na tym etapie będzie dość lepkie. Po wymieszaniu zostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.

Przed wyrośnięciem:

Po wyrośnięciu:

Etap drugi: po godzinie.

Wykładamy ciasto na blat. Nie przejmujcie się, że opadnie w momencie gdy je dotkniecie – to normalne i pożądane.

Dzielimy ciasto na porcje o wadze 37 g  i formujemy z nich kulki, ale nie wyrabiamy ciasta tylko delikatnie formujemy. Wg przepisu staramy się osiągnąć kształt zbliżony do kwadratu – ja robię kule. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do ciasta w odstępach około 1 cm od siebie. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż będą miękkie – w ciepłej kuchni to koło 25-35 min.

Po wyrośnięciu będą wyglądały mniej więcej tak:

Etap trzeci – Pieczenie.

Nagrzewamy piekarnik do 205 stopni.

Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika na około 15-18 min. Czas pieczenia jest  krótki, więc trzeba uważać żeby nie spalić bułek. Po upieczeniu wierzch bułeczek będzie brązowy i pokryty skórką a boki białe – na koniec smarujemy wierzch roztopionym masłem. Gotowe – smacznego!

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności