12 marca 2019

Zero Waste – co mogę zrobić dla planety?

Jak prawidłowo segregować śmieci? Jak zmienić swoje codzienne zwyczaje, żeby mniej szkodzić środowisku? Jak gotować w zgodzie z zasadą niemarnowania? Czy woda z kranu jest zdrowa do spożycia? Co z kompostowaniem odpadów? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się i nauczyć na spotkaniu „Zero Waste – Co mogę zrobić dla planety?”. Wydarzenie odbędzie się w sobotę (16.03), w godzinach 11-14, w Kuźni Społecznej w Olsztynie, przy ulicy Marka Kotańskiego 1.

Organizatorami wydarzenia są uczniowie I i II Liceum Ogólnokształcącego w Olsztynie, skupieni w projekcie non-profit „Zmarnowanie!”, realizowanym w ramach olimpiady Zwolnieni z Teorii. Partnerami wydarzenia są Bank Żywności w Olsztynie i firma Interseroh. W Kuźni Społecznej zaplanowano warsztaty, prezentacje i mini szkolenia, mające pomóc uczestnikom w zmianie codziennych nawyków, które są szkodliwe dla środowiska.

W czym będzie można wziąć udział? Organizatorzy przygotowali:

» warsztaty szycia woreczków i toreb na zakupy:
Najwyższa pora skończyć z plastikowymi torbami, które produkowane są w niewyobrażalnych ilościach. Na warsztatach każdy będzie mógł uszyć swój własny woreczek z przyniesionego przez siebie materiału – np. starej koszulki lub firanki, igły i nitki zapewniają organizatorzy.

» naukę segregowania śmieci:
Co powinno trafiać do kolorowych pojemników? Dlaczego nie należy wyrzucać do śmieci np. zużytego sprzętu i baterii? Będzie możliwość sprawdzenia swojej wiedzy poprzez posegregowanie różnych śmieci do odpowiednich pojemników. Odbędzie się również zbiórka małych elektroodpadów – można przynieść stare telefony komórkowe, baterie, żarówki, itp.

» edukację dla najmłodszych:
Gry i zabawy edukacyjne, które uczą dbania o przyrodę i niemarnowania. Odbędzie się nauka sadzenia ziółek, które będzie można zabrać do domu.

» wymianę ubrań:
Bezgotówkowa możliwość zmiany swojej garderoby, przekazania innym ubrań, w których nie chodzimy.

» kompostowanie:
Co zrobić z odpadami organicznymi w domu i ogrodzie? Jak prawidłowo kompostować i produkować ekologiczny nawóz.

» gotuję nie marnuję:
Pokaz gotowania z produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia, z wykorzystaniem resztek, które często zalegają w lodówce. Live cooking z udziałem kucharza Banku Żywności w Olsztynie wraz z degustacją!

W programie ponadto prezentacje i wystąpienia zaproszonych gości: przedstawicieli stowarzyszenia Zero Waste Polska, Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi, projektu Tap’n’water, Banku Żywności w Olsztynie oraz firmy Interseroh – dostawcy usług środowiskowych i recyklingowych.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Zapraszamy!

25 marca 2019

Zaproszenie do złożenia oferty

W związku ze realizacją, w roli partnera, przez Bank Żywności w Olsztynie projektu nr RPWM.11.01.02-28-0007/16  pn. „W drodze do aktywności” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach... czytaj dalej

18 marca 2019

Ratujmy naszą planetę! Warsztaty „zero waste”

Jak małymi krokami przyczynić się do niemarnowania  żywności i ochrony środowiska? Odpowiedzi padły 16 marca, w budynku Kuźni Społecznej w Olsztynie, podczas warsztatów „Co mogę zrobić dla naszej planety?”.... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności