12 marca 2019

Zero Waste – co mogę zrobić dla planety?

Jak prawidłowo segregować śmieci? Jak zmienić swoje codzienne zwyczaje, żeby mniej szkodzić środowisku? Jak gotować w zgodzie z zasadą niemarnowania? Czy woda z kranu jest zdrowa do spożycia? Co z kompostowaniem odpadów? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się i nauczyć na spotkaniu „Zero Waste – Co mogę zrobić dla planety?”. Wydarzenie odbędzie się w sobotę (16.03), w godzinach 11-14, w Kuźni Społecznej w Olsztynie, przy ulicy Marka Kotańskiego 1.

Organizatorami wydarzenia są uczniowie I i II Liceum Ogólnokształcącego w Olsztynie, skupieni w projekcie non-profit „Zmarnowanie!”, realizowanym w ramach olimpiady Zwolnieni z Teorii. Partnerami wydarzenia są Bank Żywności w Olsztynie i firma Interseroh. W Kuźni Społecznej zaplanowano warsztaty, prezentacje i mini szkolenia, mające pomóc uczestnikom w zmianie codziennych nawyków, które są szkodliwe dla środowiska.

W czym będzie można wziąć udział? Organizatorzy przygotowali:

» warsztaty szycia woreczków i toreb na zakupy:
Najwyższa pora skończyć z plastikowymi torbami, które produkowane są w niewyobrażalnych ilościach. Na warsztatach każdy będzie mógł uszyć swój własny woreczek z przyniesionego przez siebie materiału – np. starej koszulki lub firanki, igły i nitki zapewniają organizatorzy.

» naukę segregowania śmieci:
Co powinno trafiać do kolorowych pojemników? Dlaczego nie należy wyrzucać do śmieci np. zużytego sprzętu i baterii? Będzie możliwość sprawdzenia swojej wiedzy poprzez posegregowanie różnych śmieci do odpowiednich pojemników. Odbędzie się również zbiórka małych elektroodpadów – można przynieść stare telefony komórkowe, baterie, żarówki, itp.

» edukację dla najmłodszych:
Gry i zabawy edukacyjne, które uczą dbania o przyrodę i niemarnowania. Odbędzie się nauka sadzenia ziółek, które będzie można zabrać do domu.

» wymianę ubrań:
Bezgotówkowa możliwość zmiany swojej garderoby, przekazania innym ubrań, w których nie chodzimy.

» kompostowanie:
Co zrobić z odpadami organicznymi w domu i ogrodzie? Jak prawidłowo kompostować i produkować ekologiczny nawóz.

» gotuję nie marnuję:
Pokaz gotowania z produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia, z wykorzystaniem resztek, które często zalegają w lodówce. Live cooking z udziałem kucharza Banku Żywności w Olsztynie wraz z degustacją!

W programie ponadto prezentacje i wystąpienia zaproszonych gości: przedstawicieli stowarzyszenia Zero Waste Polska, Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi, projektu Tap’n’water, Banku Żywności w Olsztynie oraz firmy Interseroh – dostawcy usług środowiskowych i recyklingowych.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Zapraszamy!

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności