11 października 2023

Zapraszamy na konferencję „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“

24 października w murach Kuźni Społecznej zorganizujemy konferencję „Żywność przyszłości – przyszłość żywienia“. Zapraszamy zainteresowanych! 

W wydarzeniu, organizowanym w ramach projektu „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie” weźmie udział m.in. marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin, przedstawiciele samorządu i organizacji pozarządowych. Konferencja jest jednak otwarta dla wszystkich zainteresowanych żywnością i zagadnieniami z nią związanymi. Tutaj można się na nią zarejestrować: KLIK.

PROGRAM KONFERENCJI 

  • 9.30 – 10.00 Zaczynamy małą czarną
  • 10.00 – 10.10 Prezes zaprasza – Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie
  • 10.10 – 10.20 Słowo od Marszałka – Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego
  • 10.20 – 10.40 Żywność wolna od poczucia winy. O trendach w obszarze świadomej konsumpcji żywności, dr Piotr Wasyluk, specjalista i praktyk w zakresie projektowania usług oraz projektowania z wykorzystaniem trendów, właściciel firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne
  • 10.40 – 11.40 O żywności inaczej. Debata z udziałem zaproszonych gości:

prof. dr hab. inż. Katarzyna M. Majewska, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie

dr hab. Michał Krzyżaniak, prof. UWM, Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Inżynierii Biosurowców UWM w Olsztynie, współzałożyciel jednej z pierwszych firm w Polsce (OVAD sp. z o.o.) zajmującej się chowem i przetwarzaniem owadów na cele paszowe i żywnościowe

dr hab. Daniel Żarski, zastępca dyrektora ds. naukowych w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

dr inż. Joanna Ciborska, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

dr Piotr Wasyluk, właściciel firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne

  • 11.40 – 12.30 Współpraca, standardy, jakość…
  • Razem dla niemarnowania – Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie
  • Rady konsultacyjne wspierające działania misyjne banków – Teresa Bocheńska, Prezes Banku Żywności w Elblągu
  • Inicjatywy lokalne wspierające działalność banków – Marcin Kwiatkowski, Prezes Mazurskiego Banku Żywności w Piszu
  • 12.30 – 13.00 Zapraszamy na zielone co nieco
  • 13.00 – … Dla każdego coś dobrego… (warsztatowe bloki tematyczne)
  • Zdrowa przyszłość – żywienie dzieci, dr inż. Ewa Niedźwiedzka, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie
  • FEPŻ – z czym to się je? – Jolanta Markiewicz, Kierownik Współpracy i Pomocy Żywnościowej, Bank Żywności w Olsztynie
  • Świadomie kupuję – Joanna Michalak i Michalina Jakubowska, edukatorki Bank Żywności w Olsztynie

 

Konferencja “Żywność Przyszłości – przyszłość żywienia“,
24 października 2023 r., godz. 10
Kuźnia Społeczna ul. M. Kotańskiego 1 w Olsztynie.

 

Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

 

 

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności