28 października 2022

Zachęcamy nauczycieli do innego spojrzenia na edukację o żywności

Pokazy i eksperymenty, gotowanie w stylu zero waste oraz pakiet scenariuszy lekcji i materiałów dydaktycznych dla nauczycieli – to tylko część atrakcji, które czekały na uczestników warsztatów w ramach projektu EIT Food Science Class, którymi zamknęliśmy niemal miesięczne obchody Światowego Dnia Żywności.

Głównym celem warsztatów było spotkanie z nauczycielami szkół podstawowych i średnich, których chcieliśmy zainteresować innowacyjnymi i atrakcyjnymi metodami na edukację dzieci dotyczącą żywności oraz jej niemarnowania. – Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food Science Class, który wprowadza technologię i naukę o żywności do szkół oraz pozwala uczniom wcielać się w rolę młodych badaczy żywności. Wszystko po ty, by inspirować nowe pokolenia świadomych konsumentów – wyjaśnia Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie.

Nad opracowaniem atrakcyjnego programu zajęć o żywności dla szkół, opartego na doświadczeniach, praktycznych zajęciach, wizytach w laboratoriach, badaniach żywności przez trzy lata pracowali wspólnie naukowcy z uniwersytetu w Hajfie oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, badacze z instytutu badawczego z Finlandii (VTT), edukatorzy-eksperci z organizacji pozarządowej z Belgii (Rikolto) oraz specjaliści z naszego Banku.

W ramach projektu zrealizowaliśmy również prelekcje oraz warsztaty kulinarne z naciskiem na niemarnowanie żywności oraz przygotowanie zdrowych i pożywnych dań do szkoły, uzupełnionych o elementy kuchni molekularnej.

W zamykającym projekt wydarzeniu uczestniczyło kilkunastu nauczycieli, którzy wzięli udział w warsztacie, zachęcającym ich do podjęcia próby, innego edukowania o żywności i zachęcania swoich podopiecznych do niemarnowania jedzenia oraz wybierania produktów, które są dobre dla naszego zdrowia i dla planety.

O tym, jak wygląda filozofia niemarnowania i prawdziwe zero waste, nauczyciele przekonali się podczas wspólnego gotowania w kuchni warsztatowej pod okiem szefa kuchni Przemysława Hulewskiego. W gotowaniu wykorzystano m.in. liście kalafiora i płyn z cieciorki konserwowej (aquafabę). W efekcie powstały cztery przepyszne potrawy – pudding chlebowy, zupa krem, tarta warzywna z sosem tzatziki i cebulowo-cytrynowym oraz wegański smalec. Całość zamknął pokaz dr Marty Kopcewicz i mgr inż. Marzeny Lenkiewicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, które opowiadały o informacjach zawartych na etykietach produktów spożywczych, a także o bezpieczeństwie żywności, na przykładzie krowiego mleka.

Z kuluarowych rozmów wiemy, że nauczyciele byli zachwyceni warsztatami i od razu pytali o możliwość współpracy ich szkół z naszym Bankiem i Instytutem. Wierzymy, że warsztaty EIT Food Science Class, to dopiero początek naszej wspólnej przygody, której celem będzie edukacja uczniów z zakresu niemarnowania żywności oraz jej przetwarzania.


Fot. Fot. Agnieszka Blonka, Archiwum IRZiBŻ PAN

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności