20 maja 2022

Z Auchan z pomocą dla ubogich i przeciwko marnowaniu żywności

Przez następny rok wspólnie z siecią Auchan będziemy ratować żywność przed zmarnowaniem, a także dostarczać posiłki dla osób potrzebujących.

Kilka miesięcy temu fundacja sieci Auchan zorganizowała konkurs na projekt, który będzie łączył działania edukacyjne i ratował żywności przed zmarnowaniem z zaangażowaniem pracowników Auchan. Zgłosiliśmy projekt „Wsparcie i edukacja dla niemarnowania żywności poprzez łatwy dostęp do zdrowej żywności oraz wzmocnienie więzi społecznych”, który ku naszej radości wygrał i otrzymał od Auchan środki na realizację.

Tym samym przez rok będziemy realizować projekt, który składa się z dwóch zadań.

Pierwszym z nich jest Akcja Edukacja, podczas której przygotujemy dla dziesięciu szkół warsztaty i materiały edukacyjne na temat marnowania żywności i idei zero waste. Drugim zadaniem jest Akcja Zupa, której założenia opierają się na podobnej akcji przeprowadzonej przez Bank w okresie pandemii. Wówczas przez kilka miesięcy przygotowywaliśmy pełnowartościowe posiłki, które dostarczaliśmy do osób starszych i niepełnosprawnych. Akcja z Auchan będzie miała podobny charakter, z tym, że w procesie gotowania będziemy wykorzystywać żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia, którą przekaże nam sieć. Tym samym potrzebujący otrzymają pełnowartościowe posiłki, a my uratujemy żywność przed zmarnowaniem. W proces dystrybucji posiłków zostaną zaangażowani także wolontariusze – pracownicy Auchan.

Na spotkaniu inaugurującym rozpoczęcie projektu szef kuchni naszej Kuźni Społecznej pokazał, jakie cuda można przygotować z jedzenia, z krótkim terminem przydatności do spożycia, które trafiłoby do kosza. Były to m.in. tartaletki z musem z sera pleśniowego, grzanki z musem z tuńczyka z zielonym ogórkiem i tortilla z z łososiem i warzywami. Nie trzeba dodawać, że gościom smakowało:)

 

3 czerwca 2022

Bank w gościach. Z wizytą w Gdańsku, Pile i Poznaniu

Wraz z kolegami i koleżankami z banków z Pisza i Elbląga wybraliśmy się z wizytą do banków w Gdańsku, Pile i Poznaniu. Głównym celem wyjazdu było przyjrzenie się, jak funkcjonują organizacje w innych regionach,... czytaj dalej

26 maja 2022

W Dolomitach uczyliśmy młodzież świadomej konsumpcji

Do Włoch pojechaliśmy w ramach projektu „Eat green, behave clean and built the dream”, finansowanego z programu Erasmus +. W wyjeździe wzięło udział 25 młodych osób z Estonii, Hiszpanii, Włoch, Grecji i Polski.... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności