22 listopada 2021

Wspieramy niepełnosprawnych w projekcie „Otwarci na integrację”.

Do końca roku realizujemy projekt integracyjny dla pięciu rodzin z Olsztyna i Dobrego Miasta. 

Bank Żywności to nie tylko pomoc żywnościowa i ratowanie żywności przed zmarnowaniem. To także szereg projektów aktywizujących zawodowo i społecznie, wśród których jest projekt „Otwarci na integrację”. Jego głównym celem jest integracja rodzin, w których przynajmniej jedna z osób jest niepełnosprawna, z innymi rodzinami, w których są osoby z niepełnosprawnościami. Takie działanie pozwoli utworzyć aktywną społeczność, wzajemnie wspierającą się i dzielącą się swoimi doświadczeniami. Część działań przewiduje także kontakt z pełnosprawną częścią społeczeństwa, co ma mieć aspekt uświadamiający, jakimi zasobami, umiejętnościami i wrażliwością dysponują rodziny osób z niepełnosprawnością i dlaczego warto czerpać z ich wiedzy i doświadczenia.

W projekcie przewidziano cykl spotkań warsztatowych z cyklu twórcze aktywności, warsztaty integracji sensorycznej, czy spotkanie z kucharzem i warsztaty kulinarne. W grudniu na uczestników projektu czekają również warsztaty z savoir-vivre’u oraz świąteczne wyjście do Teatru Lalek.

Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Samorządu Warmińsko-Mazurskiego ze środków PFRON w ramach zadania publicznego, o którym mowa ART.16 Ust.1 *Ustawy z dnia 24.04.2003r. o Działalności Pożytku Publicznego i o Wolontariacie. Nr Umowy ROPS-V.614.6.4.2021.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności