19 września 2022

Wiemy, jak poprawić życie w mieście

Wielkimi krokami zbliża się finał projektu „Społeczności nie marnują”. Opracujemy w nim rekomendacje dla samorządu, dotyczące proekologicznych rozwiązań i działań, które warto zastosować w Olsztynie.

„Społeczności nie marnują” to projekt realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności, która zaprosiła do jego udziału banki żywności z Olsztyna, Ciechanowa, Kielc, Piły i Warszawy.

Podstawowym założeniem projektu jest promocja idei zero waste na szczeblu lokalnym poprzez zaangażowanie kilku grup społecznych, których zadaniem jest opracowanie rozwiązań ograniczających skalę marnowania zasobów oraz zbudowanie dialogu z samorządami na rzecz uwzględnienia tego typu działań w politykach publicznych.

Do prac zaprosiliśmy członków Spółdzielni Humanus, Polskiego Stowarzyszenie Diabetyków Koło Miejsko – Powiatowe w Olsztynie, słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz młodzież licealną i akademicką.

Do tej pory pracowaliśmy w grupach, ale przyszedł czas na spotkanie w większym gronie i omówienie rozwiązań i rekomendacji, które wymyśliły grupy. Podczas dyskusji ścierały się różne pomysły i wizje. Na liście rekomendacji znalazły się m.in. sugestie:

  • Ustawienie lodówek społecznych w każdej dzielnicy.
  • Zakładanie ogródków deszczowych na dachach o dużych powierzaniach, co pozwoli na odprowadzanie wody do gleby, a nie do studzienek ściekowych i na chodniki.
  • Tworzenie i promowanie wydarzeń miejskich wokół świąt ekologicznych np. Światowy Dzień Ziemi.
  • Uruchomienie sklepu społecznego, wspierającego lokalne przedsiębiorstwa społeczne i rękodzielników.

Pełna lista rekomendacji zostanie opracowana pod koniec września, a potem wręczona władzom Olsztyna.

5 października 2022

Job Skills Studio – kolejne uchodźczynie zdobyły kwalifikacje kulinarne!

17 uchodźczyń z Ukrainy z sukcesem ukończyło 40-godzinny, specjalistyczny, kurs piekarniczy. Wierzymy, że nowe kwalifikacje zwiększą ich szanse na znalezienie pracy w Polsce. Nasz Bank po raz kolejny zorganizował... czytaj dalej

28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik. Składniki:  6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności