7 września 2019

Wielkie otwarcie Kuźni Społecznej w Olsztynie tuż tuż!

Czym jest Kuźnia Społeczna i jakie daje możliwości? Będzie można przekonać się o tym już w weekend 21-22 września, podczas wydarzenia: „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”. To wyjątkowe spotkania, poświęcone nowym, światowym kulinarnym trendom, ekologii, tematyce zero waste i zdrowemu odżywianiu. Organizatorem wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie.

To pierwsze takie otwarte wydarzenie w Olsztynie dedykowane całym rodzinom. Będą warsztaty kulinarne, pokazy gotowania i panele dyskusyjne. Kuźnia zaprezentuje swoją infrastrukturę – w tym kuchnię warsztatową. Pojawią się szefowie kuchni, specjaliści od żywienia, aktywiści ekologiczni, naukowcy i blogerzy kulinarni.

Otwieramy Kuźnię Społeczną w Olsztynie, miejsce działań aktywizacyjnych, ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych – mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Dzięki funduszom unijnym i wsparciu darczyńców oraz partnerów, odnowiliśmy jeden z budynków po byłych koszarach wojskowych. Teraz ta nowoczesna i profesjonalna infrastruktura pozwoli nam realizować misję Banku Żywności znacznie szerzej – dodaje.

Piątek to oficjalna gala dla sponsorów i darczyńców, którzy wsparli powstanie Kuźni Społecznej w Olsztynie. W tym zaszczytnym gronie są: Ikea, Electrolux, UPS, Rotary Club Olsztyn Varmia i Rotary International. Tego wieczoru nie zabraknie podziękowań, dobrej muzyki, kuchni zero waste i pokazów na najwyższym światowym poziomie. Kulinarną gwiazdą wieczoru będzie Arek Bober – pochodzący z Olsztyna kucharz, bloger i felietonista Monitor Magazine, absolwent międzynarodowej sztuki kulinarnej na University of West London. Pracował w najsłynniejszych brytyjskich restauracjach, w tym w czterech wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Na pozostałe dni zaplanowano otwarte wydarzenia. W sobotę odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą między innymi o diecie bezglutenowej i o tym, jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.

Sobota to także spotkania ze specjalistami od żywienia, którzy wytłumaczą jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. W czasie paneli dyskusyjnych dowiemy się jak dużo jedzenia marnujemy i jak to zmienić zaczynając od małych kroków. Będzie można też posłuchać o tym, jak produkcja żywności zmienia nasz klimat. A o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn.

Kuchnia warsztatowa po raz pierwszy stanie się miejscem kulinarnych smaków i zapachów. Smaki Tajlandii, Japonii, potrawy włoskie, ale też regionalne dania oraz zdrowe i smaczne potrawy z tanich i powszechnie dostępnych warzyw – to w skrócie tematyka warsztatów kulinarnych.

W niedzielę odbędą się kolejne warsztaty, pokazy i panele dyskusyjne. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu.

Rodzice dowiedzą się, jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą być wegetarianami. Będzie tez mowa o dietach i kuchni zero waste. Poszukamy sposobów na to, by produkować mniej śmieci.

Wśród prelegentów, trenerów i prowadzących warsztaty są między innymi:
Grzegorz Łapanowski – kucharz, założyciel “Szkoły na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych, autor książek kulinarnych
Marta Pawłowska – coach zdrowia rodziny
Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste
Marta Sapała – pisarka i dziennikarka, autorka książek o tematyce zero waste
Marek Borowski – Prezes Banku Żywności w Olsztynie i Federacji Polskich Banków Żywności
Szefowie kuchni restauracji z Warmii i Mazur, naukowcy z Polskiej Akademii Nauk, blogerzy kulinarni oraz młodzi aktywiści zaangażowani w promowanie życia zgodnego z naturą.

Rejestracja na warsztaty kulinarne i spotkania dyskusyjne  jest dostępna na stronie:  www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy. Oprócz warsztatów kulinarnych, udział we wszystkich planowanych wydarzeniach jest bezpłatny.

Do zobaczenia w Kuźni Społecznej w Olsztynie!

Poznajcie naszych kucharzy, wykładowców i panelistów:

Grzegorz Łapanowski – Kucharz, założyciel Fundacji “Szkoła na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych: Food Lab Studio i Food Lab Mini.

 

Michał Soliwoda – Jeden z szefów kuchni restauracji Hotelu Mikołajki, członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna.

 

Naoki Ikeda – Szef kuchni olsztyńskiej restauracji Kingyo. Serwuje tu prawdziwe smaki Kraju Kwitnącej Wiśni. Gotowanie zafascynowało go kiedy był nastolatkiem. W wieku 18 lat jego specjalnością stało się kaiseki-ryōri – tradycyjny wielodaniowy japoński obiad.

 

Michele Maccari – Szef kuchni olsztyńskiej restauracji Da Andrea Casa del Prosecco, pochodzący z regionu Wenecja Euganejska.

 

 

Izabela Gajdamowicz – Rodowita olsztynianka, absolwentka amerykańskiego oddziału prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu. Prowadzi restaurację MISA w Olsztynie.

 

Marcin Świerzewski – Profesjonalny pizzerman, właściciel Non Solo Pizza. Gotują w Olsztynie, ale po włosku, dlatego przykładają wielką wagę do oryginalnych składników, które sprowadzają regularnie z Włoch, dbając o ich świeżość i najwyższą jakość.

 

Olsztyńskie Blogerki Kulinarne – Warsztaty poprowadzą: Sajkofanka Smaku, Nie-leniwa Pani Domu, Kuchnia Psychola, Kuchnia w Piksele. To grupa, która narodziła się z miłości do jedzenia. Udowadniają to nie tylko poprzez gotowanie, pisanie o jedzeniu czy fotografowanie potraw, ale również poprzez wspólne działania, które mają na celu zwrócić uwagę, że jedzenie nie musi być nudne ani trudne w przygotowaniu.

 

Kuba Korczak – Szef kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych, promotor kuchni zero waste. Zaangażowany w promocję regionalnych polskich smaków oraz edukację odpowiedzialnych postaw konsumenckich.

 

Ewa Duszkiewicz – Blogerka, pasjonatka dobrego jedzenia. Zafascynowana kuchnią i kulturą Bliskiego Wschodu.

 

Jagna Niedzielska – Kucharka, doradca kulinarny, autorka książki „Bez resztek” i prowadząca programy kulinarne w Kuchni+

 

Sylwia Malinowska – Uczestniczka programu MasterChef. Oprócz gotowania na pokładzie samolotu, miała okazję pichcić dla samego Gordona Ramseya i usłyszeć słowa uznania. Prowadzi szkolenia i warsztaty kulinarne.

 

Marta Pawłowska – Coach zdrowia rodziny. Zastępcy Dyrektora Biura Profilaktyki Zdrowotnej w Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia. Akredytowana w Izbie Coachingu, specjalistka ds. zdrowego żywienia, zajmująca się głównie psychofizycznymi zaburzeniami odżywiania oraz zachowaniami kompulsywnymi.

 

Adam Kostrzewa – Dietetyk, trener personalny z dodatkową wiedzą z zakresu psychodietetyki, triatlonista, maratończyk.

 

Marek Borowski – Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W 2000 roku zainicjował powstanie Banku Żywności w Olsztynie, którego prezesem jest do dziś.

 

Krzysztof Jędrzejewski – Rzecznik polityczny Koalicji Klimatycznej. To to porozumienie 22 polskich organizacji pozarządowych – od badawczych po edukacyjne, zaangażowanych w działania na rzecz ochrony klimatu. 

 

Weronika Pawlak – Członkini grupy olsztyńskich licealistów ZMARNOWANIE. To osoby, którym nie jest obojętne środowisko naturalne. Mówią o zero waste, czyli filozofii niemarnowania oraz ochronie klimatu. Prowadzą prelekcje, warsztaty, uczą jak nie szkodzić planecie.

 

Anita Laskowska – Dietetyk edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia, skierowanego do kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także rodziców i opiekunów niemowląt oraz małych dzieci.

 

Agnieszka Jagodzińska – Konsultant ds. odżywiania i kształtowania sylwetki. Absolwentka WNOŻ na UWM w Olsztynie. Członkini Stowarzyszenia Ery Nowych Kobiet Warmia-Mazury. Animatorka rekreacji ruchowej TKKF w Toruniu.

 

Świetlica środowiskowa Pestka – To jedna z kilkudziesięciu organizacji, która otrzymuje produkty od Banku Żywności w Olsztynie, a tym samym przyłącza się do ograniczenia marnotrawstwa żywności.

 

 

Monika M. Kaczmarek – Profesor nadzwyczajny w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW

 

Ewa Niedźwiedzka – Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

 

Projekt „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banków Żywności w Olsztynie” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa.

 

7 listopada 2019

Przekrój możliwości, czyli grudniowe New Education Forum w Brukseli

Kompetencje przekrojowe, takie jak m.in. komunikacja, odporność na stres, są brane pod uwagę w każdym miejscu pracy. Jak je rozwijać, będzie mowa podczas grudniowego New Education Forum w Brukseli. Wezmą w nim... czytaj dalej

31 października 2019

Dziękujemy za Wasze dobre serca!

Mija drugi tydzień od feralnej nocy, która w krótkim czasie „obróciła w popiół” owoc kilkuletniej pracy Banku Żywności w Olsztynie. Pożar Kuźni Społecznej był dla nas ogromnym ciosem, jednak powoli... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności