30 sierpnia 2019

Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje

Czy dzieci mogą być wegetarianami? Dlaczego „zajadamy” emocje? Gdzie tkwi źródło zaburzeń żywienia? A przede wszystkim jak żyć zdrowiej, taniej i ekologiczniej. Już niebawem naukowcy, trenerzy, dietetycy, blogerzy i mistrzowie kuchni wezmą na warsztat nawyki i wyzwania żywieniowe, a także kulinarne ciekawostki.

Ruszamy na pełnych obrotach! Uroczysta gala 20 września oficjalnie otworzy działalność Kuźni Społecznej w Olsztynie. A w weekend 21-22 września otwarte wydarzenie „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje, które zaprezentuje w pigułce tematykę, jaka będzie towarzyszyła jej działaniom w przyszłości. W programie warsztaty, spotkania, dyskusje z udziałem naukowców, organizacji, szefów kuchni. Dowiecie się jak żyć zdrowiej, taniej, ekologicznej i ciekawiej.

Przez ostatnie miesiące stała się konglomeratem działań społecznych, ekologicznych, biznesowych. Gościła delegacje z różnych stron świata, przedstawicieli wielu branż, środowisk i pokoleń. Ostatni letni weekend zaprezentuje potencjał i możliwości kreatywnej przestrzeni Kuźni Społecznej w Olsztynie – 2,2 tys. mkw. podzielonych na strefę rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, strefę szkoleniowo-eventową, a także kuchnię produkcyjną i warsztatową. Oficjalnie otwieramy przestrzenie Kuźni Społecznej dla mieszkańców Olsztyna i nie tylko 🙂 W dniach 21-22 września będzie tu można znaleźć dla siebie inspirację w bogatym programie wykładów, spotkań, warsztatów.

Wśród zaproszonych gości m.in. psychodietetycy, naukowcy, coache zdrowia, którzy poruszą ważne, aktualne zagadnienia związane z żywieniem i jego zaburzeniami. Podpowiedzą jak poruszać się w dietetycznych meandrach i od czego zacząć zmianę nawyków. Będzie także mowa o zasadach życia w duchu zero waste i przeciwdziałaniu marnowaniu produktów spożywczych, czym od 20 lat zajmuje się Bank Żywności w Olsztynie, twórca Kuźni Społecznej.

Pod okiem blogerów kulinarnych i szefów kuchni związanych m.in. z lokalnymi restauracjami czerpiącymi tradycje z różnych stron świata, można będzie rozwinąć umiejętności i odkryć dla siebie żywieniową niszę. Pokażą, jak przyrządzić oryginalne dania rodem z Azji, Włoch, Japonii czy Libanu. Miłośnicy kuchni roślinnej wykorzystają sezonowe produkty, kwiaty i zioła z warmińskich pół, łąk i ogrodów. Wydarzenie zaprezentuje możliwości tutejszej kuchni warsztatowej, wyposażonej w nowoczesne sprzęty marki Electrolux. W specjalnej strefie dla dzieci czekają atrakcje dla maluchów, warsztaty kulinarne, gry i zabawy edukacyjne.

Wielkie otwarcie Kuźni Społecznej to niebywała okazja do uczestnictwa w ciekawych warsztatach kulinarnych i wykładach specjalistów – rejestracja na stronie www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy/ Uwaga – liczba miejsc ograniczona! Nie możecie przegapić takiego wydarzenia! Serdecznie zapraszamy!

 

Projekt „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banków Żywności w Olsztynie” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa

 

 

 

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności