1 czerwca 2021

Wielki finał projektu EGGS za nami

W atmosferze Dnia Dziecka świętowaliśmy zakończenie międzynarodowego projektu EGGS.

W sobotę, 29 maja, zaprosiliśmy dzieci do Kuźni Społecznej i Banku Żywności, żeby hucznie obchodzić Dzień Dziecka i finał projektu EGGS („StudEnts fight food and packaging waste throuGh entrepreneurial education and Game-baSed learning”), czyli „Uczniowie walczą z marnowaniem żywności  i ograniczeniem odpadów opakowaniowych, poprzez edukację przedsiębiorczości i naukę opartą na grze komputerowej” realizowaliśmy w Banku od grudnia 2018 roku wraz z partnerami z Włoch (Eurocrea Merchant), Grecji (PLATON), Wielkiej Brytanii (Social Value UK) i Polski (Szkoła Podstawowa nr 15 w Olsztynie). Na specjalnym stoisku uczyliśmy najmłodszych jak kreatywnie wykorzystać odpady opakowaniowe. W rolę edukatora wcieliła się Julia Obrębska z Banku, która z odpadów potrafi wyczarować cuda.

W trakcie realizacji EGGS przygotowano kompletne materiały edukacyjne, scenariusze lekcji dla nauczycieli, filmy, quizy oraz… grę komputerową w kilku wersjach językowych. Grę w polskiej wersji językowej możecie pobrać stąd KLIK.

21 maja 2025

MENTOR 5.0 – spotkanie w Nowym Mieście Lubawskim i III tura rekrutacji

Serdecznie zapraszamy nauczycieli i dyrektorów szkół z Nowego Miasta Lubawskiego i subregionu elbląskiego do wzięcia udziału w spotkaniu otwierającym projekt MENTOR 5.0 – kompetencje dla subregionu elbląskiego.... czytaj dalej

16 maja 2025

Wspieramy kobiety w budowaniu przyszłości sektora spożywczego

Rozpoczęliśmy projekt EIT Food Ample Olsztyn, który jest stworzony z myślą o wsparciu kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym. Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności