1 czerwca 2021

Wielki finał projektu EGGS za nami

W atmosferze Dnia Dziecka świętowaliśmy zakończenie międzynarodowego projektu EGGS.

W sobotę, 29 maja, zaprosiliśmy dzieci do Kuźni Społecznej i Banku Żywności, żeby hucznie obchodzić Dzień Dziecka i finał projektu EGGS („StudEnts fight food and packaging waste throuGh entrepreneurial education and Game-baSed learning”), czyli „Uczniowie walczą z marnowaniem żywności  i ograniczeniem odpadów opakowaniowych, poprzez edukację przedsiębiorczości i naukę opartą na grze komputerowej” realizowaliśmy w Banku od grudnia 2018 roku wraz z partnerami z Włoch (Eurocrea Merchant), Grecji (PLATON), Wielkiej Brytanii (Social Value UK) i Polski (Szkoła Podstawowa nr 15 w Olsztynie). Na specjalnym stoisku uczyliśmy najmłodszych jak kreatywnie wykorzystać odpady opakowaniowe. W rolę edukatora wcieliła się Julia Obrębska z Banku, która z odpadów potrafi wyczarować cuda.

W trakcie realizacji EGGS przygotowano kompletne materiały edukacyjne, scenariusze lekcji dla nauczycieli, filmy, quizy oraz… grę komputerową w kilku wersjach językowych. Grę w polskiej wersji językowej możecie pobrać stąd KLIK.

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności