1 czerwca 2021

Wielki finał projektu EGGS za nami

W atmosferze Dnia Dziecka świętowaliśmy zakończenie międzynarodowego projektu EGGS.

W sobotę, 29 maja, zaprosiliśmy dzieci do Kuźni Społecznej i Banku Żywności, żeby hucznie obchodzić Dzień Dziecka i finał projektu EGGS („StudEnts fight food and packaging waste throuGh entrepreneurial education and Game-baSed learning”), czyli „Uczniowie walczą z marnowaniem żywności  i ograniczeniem odpadów opakowaniowych, poprzez edukację przedsiębiorczości i naukę opartą na grze komputerowej” realizowaliśmy w Banku od grudnia 2018 roku wraz z partnerami z Włoch (Eurocrea Merchant), Grecji (PLATON), Wielkiej Brytanii (Social Value UK) i Polski (Szkoła Podstawowa nr 15 w Olsztynie). Na specjalnym stoisku uczyliśmy najmłodszych jak kreatywnie wykorzystać odpady opakowaniowe. W rolę edukatora wcieliła się Julia Obrębska z Banku, która z odpadów potrafi wyczarować cuda.

W trakcie realizacji EGGS przygotowano kompletne materiały edukacyjne, scenariusze lekcji dla nauczycieli, filmy, quizy oraz… grę komputerową w kilku wersjach językowych. Grę w polskiej wersji językowej możecie pobrać stąd KLIK.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności