10 września 2025

Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef

Chcesz zmienić swoje życie i zdobyć nowe kwalifikacje? Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef, przygotowującym do pracy w zawodzie kucharza. 

To już ostatnia edycja kursu Like a Chef w tym roku, który realizujemy wspólnie z Electrolux Food Foundation. Kurs to intensywny, 80-godzinny program kulinarny. Podczas zajęć uczestnicy zdobędą niezbędne umiejętności, pozwalające znaleźć pracę w gastronomii. Kurs wieńczy egzamin, a każdy z uczestników uzyska certyfikat wystawiony przez Electrolux Food Foundation oraz Światowe Stowarzyszenie Stowarzyszeń Szefów Kuchni.

Czego się nauczysz? 

Kurs będziemy realizować w pełni wyposażonej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej. W programie przewidzieliśmy m.in. naukę przygotowywania wywarów, sosów, marynat, chłodników, śniadań, dań makaronowych, wegańskich, wegetariańskich, mięsnych, rybnych, deserów. Nie zabraknie oczywiście kuchni z zastosowaniem zasad zero waste, zagadnień dotyczących systemu HACCP, czy dyskusji na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego. Szczegółowy program znajdziesz TUTAJ.

Dla kogo?

Poszukujemy osób pełnoletnich, bezrobotnych oraz żyjących w poczuciu wykluczenia ze względów np.: ekonomicznych, geograficznych, edukacyjnych, zdrowotnych, kulturowych, społecznych, religijnych, prawnych, narodowościowych i etnicznych. Mile widziane są osoby z niepełnosprawnościami.

Czy to kosztuje?

Nie! Kurs jest bezpłatny, zapewniamy niezbędną odzież ochronną, wyposażenie kuchni i produkty. Wymagamy jedynie aktywności i uczestnictwa w kursie.

Kiedy? 

Przewidzieliśmy w tym roku cztery edycje kursu (można wziąć udział tylko w jednej). Ważne, o przyjęciu na kurs decyduje spełnienie warunków formalnych oraz kolejność zapisów. Zatem, nie zwlekaj! Formularz rejestracyjny znajdziesz TUTAJ.


EDYCJA IV: 06.10-31.10.2025, godz. 8.30-12.30

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności