21 grudnia 2020

Warsztaty kulinarne online z EIT FOOD

Z sukcesem zakończyliśmy świętowanie Światowego Dnia Żywności z EIT FOOD.

Nie bez kozery piszemy „z sukcesem”, gdyż przeciwności losu kładły nam kłody pod nogi. Ze względu na wprowadzone w ostatniej chwili ograniczenia związane z pandemią koronawirusa musieliśmy podczas pierwszego dnia obchodów przerwać warsztaty. A szkoda, bo odwiedzili nas tego dnia uczniowie z LO I i LO XII oraz podopieczni Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło z Dobrego Miasta. W strefie edukacyjnej na gości czekał pokaz przygotowany przez naukowczynie z IRZiBŻ PAN „Kosmiczna Żywność”. Zebrani mogli dowiedzieć się, czym różni się żywność liofilizowana od suszonej czy jak wybierać produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia. Dociekliwi mogli dowiedzieć się, dlaczego na pokładzie statku kosmicznego nie je się chleba.

Przerwane warsztaty dokończyliśmy jednak w grudniu. I tym razem koronawirus nie odpuszczał, ale postanowiliśmy go ubiec i spotkaliśmy się mieszkańcami Olsztyna podczas kulinarnych warsztatów online. Spotkanie odbyło się w gorącym okresie bożonarodzeniowym, podczas którego często kupujemy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść, więc przygotowaliśmy je w duchu zero waste. W dodatku kucharz Maciej Maciejewski przygotował propozycje wilijnych potraw wege.

Ostatecznie w warsztatach online wzięło udział 160 osób, część z nich nagrodziliśmy upominkami. Wierzymy, że za rok spotkamy się z młodzieżą i mieszkańcami Olsztyna już bez przeszkód. A o tym, że warto świętować razem z nami, możecie przekonać się, oglądając zdjęcia i film z warsztatów.

Warsztaty były częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie. Projekt jest realizowany w 4 krajach UE – w Polsce, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. W Polsce prowadzą go naukowcy z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, eksperci z koncernu spożywczego Maspex Kariera oraz edukatorzy z Bank Żywności w Olsztynie.

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności