19 listopada 2020

W Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2019 wydaliśmy niemal 2200 ton żywności!

Dobiegła końca kolejna edycja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Jego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom regionu pomocy żywnościowej oraz zaangażowanie ich w warsztaty towarzyszące programowi.

Program realizowaliśmy od grudnia 2019 roku do września 2020. Dystrybuowaliśmy żywność na terenie całego województwa. Potrzebujący otrzymywali bezpłatne paczki żywnościowe, w skład których wchodziły artykuły:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Tym samym pomoc trafiła do 42 207 osób, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Łącznie przekazaliśmy 183 726 paczek żywnościowych, zawierających 2196 ton żywności. W dobie zagrożenia epidemiologicznego nie bez znaczenia była pomoc organizacji partnerskich lokalnych, które wsparły nas w dystrybucji żywności. Szczególne słowa podziękowania należą się aż 64 takim organizacjom.

Podprogram 2019 to także działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 297 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 2613 osób. Szczególnie wiosną organizacja spotkań była trudna – wielokrotnie pracownicy banku spotykali się ze swoimi słuchaczami i widzami, prowadząc transmisje internetowe. Ostatecznie w ciągu dziesięciu miesięcy trwania programu udało się nam przeprowadzić warsztaty z edukacji finansowej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, z niemarnowania żywności, dotyczące innych działań aktywizacyjnych.

Łącznie od 2015 roku we wszystkich edycjach POPŻ Bank Żywności w Olsztynie rozdystrybuował wśród potrzebujących ponad 10 300 ton żywności.

Wielokrotnie pracownicy Banku rozwozili pomoc żywnościową. Nawet w najdalsze zakątki województwa, np. do Dubeninek.

Wielokrotnie pracownicy Banku rozwozili pomoc żywnościową. Nawet w najdalsze zakątki województwa, np. do Dubeninek.

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

15 lipca 2025

Bezpłatne warsztaty kulinarne – zapisz się!

Już wkrótce zrealizujemy dwa projekty w ramach Olsztyńskiego Budżetu Obywatelskiego. Oba działania mają charakter edukacyjny i integracyjny, a ich wspólnym mianownikiem jest promowanie odpowiedzialnej konsumpcji i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności