19 listopada 2020

W Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2019 wydaliśmy niemal 2200 ton żywności!

Dobiegła końca kolejna edycja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Jego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom regionu pomocy żywnościowej oraz zaangażowanie ich w warsztaty towarzyszące programowi.

Program realizowaliśmy od grudnia 2019 roku do września 2020. Dystrybuowaliśmy żywność na terenie całego województwa. Potrzebujący otrzymywali bezpłatne paczki żywnościowe, w skład których wchodziły artykuły:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Tym samym pomoc trafiła do 42 207 osób, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Łącznie przekazaliśmy 183 726 paczek żywnościowych, zawierających 2196 ton żywności. W dobie zagrożenia epidemiologicznego nie bez znaczenia była pomoc organizacji partnerskich lokalnych, które wsparły nas w dystrybucji żywności. Szczególne słowa podziękowania należą się aż 64 takim organizacjom.

Podprogram 2019 to także działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 297 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 2613 osób. Szczególnie wiosną organizacja spotkań była trudna – wielokrotnie pracownicy banku spotykali się ze swoimi słuchaczami i widzami, prowadząc transmisje internetowe. Ostatecznie w ciągu dziesięciu miesięcy trwania programu udało się nam przeprowadzić warsztaty z edukacji finansowej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, z niemarnowania żywności, dotyczące innych działań aktywizacyjnych.

Łącznie od 2015 roku we wszystkich edycjach POPŻ Bank Żywności w Olsztynie rozdystrybuował wśród potrzebujących ponad 10 300 ton żywności.

Wielokrotnie pracownicy Banku rozwozili pomoc żywnościową. Nawet w najdalsze zakątki województwa, np. do Dubeninek.

Wielokrotnie pracownicy Banku rozwozili pomoc żywnościową. Nawet w najdalsze zakątki województwa, np. do Dubeninek.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności