15 kwietnia 2021

W pierwszym kwartale uratowaliśmy 153 tony żywności

To efekt współpracy z kilkoma sieciami i producentami żywności.

Żywność do Banku trafia przede wszystkim z dwóch źródeł. Jednym z nich jest codzienny pozysk z sieci handlowych, do których jeżdżą nasze auta i zwożą jedzenie z krótkim terminem przydatności do spożycia. Gdyby nie nasza interwencja, trafiłoby ono do śmieci. Wśród naszych partnerów są sklepy sieci Biedronka, Kaufland, Netto, Tesco, Stokrotka, Lidl czy KFC. Dzięki tej współpracy w pierwszym kwartale uratowaliśmy ponad 95 ton jedzenia o wartości 966 tys. złotych.

Drugim źródłem pozysku żywności jest stała współpraca z producentami żywności, którzy ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, nie są w niektórych przypadkach w stanie wprowadzić żywności od obrotu handlowego. Wówczas pojawiamy się my, przejmujemy żywność i dystrybuujemy ją do jednej z 300 organizacji pomocowych na terenie województwa. Od początku roku udało się nam w ten sposób pozyskać 58 ton żywności o wartości 360 tys. złotych. Podkreślmy, w innym przypadku jedzenie to trafiłoby do śmietnika.

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności