15 kwietnia 2021

W pierwszym kwartale uratowaliśmy 153 tony żywności

To efekt współpracy z kilkoma sieciami i producentami żywności.

Żywność do Banku trafia przede wszystkim z dwóch źródeł. Jednym z nich jest codzienny pozysk z sieci handlowych, do których jeżdżą nasze auta i zwożą jedzenie z krótkim terminem przydatności do spożycia. Gdyby nie nasza interwencja, trafiłoby ono do śmieci. Wśród naszych partnerów są sklepy sieci Biedronka, Kaufland, Netto, Tesco, Stokrotka, Lidl czy KFC. Dzięki tej współpracy w pierwszym kwartale uratowaliśmy ponad 95 ton jedzenia o wartości 966 tys. złotych.

Drugim źródłem pozysku żywności jest stała współpraca z producentami żywności, którzy ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, nie są w niektórych przypadkach w stanie wprowadzić żywności od obrotu handlowego. Wówczas pojawiamy się my, przejmujemy żywność i dystrybuujemy ją do jednej z 300 organizacji pomocowych na terenie województwa. Od początku roku udało się nam w ten sposób pozyskać 58 ton żywności o wartości 360 tys. złotych. Podkreślmy, w innym przypadku jedzenie to trafiłoby do śmietnika.

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności