24 stycznia 2023

W naszych warsztatach edukacyjnych wzięło udział ponad 2700 osób

Rolą Banku jest nie tylko ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym, ale i edukacja.

Naszą codzienną misją jest przekazywanie żywności potrzebującym, która zagrożona jest zmarnowaniem. Produkty pozyskujemy od zaprzyjaźnionych producentów, hurtowników i sieci handlowych. Jednak niemniej ważna jest edukacja, bo aż za 60% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci (badanie Projekt PROM).

Dlatego intensyfikujemy działania edukacyjne i w ubiegłym roku zorganizowaliśmy aż 210 warsztatów i prelekcji, w których wzięło udział ponad 2700 osób. W rolę nauczycieli wcielają się szefowie kuchni, którzy pokazują, że możliwe jest gotowanie bez resztek oraz nasze edukatorki – Aleksandra Matias, Anna Łupina i Justyna Staszkiewicz – które prowadzą warsztaty i prelekcje na temat niemarnowania żywności i zasobów naszej planety. – Uczyłyśmy, jak mądrze przechowywać żywność, jak układać produkty w lodówce z uwzględnieniem temperatury, która w niej panuje – mówi Anna Łupina. – Pokazywałyśmy także, jak czytać i interpretować etykiety spożywcze. Okazuje się, że nawet dorośli mają problem z właściwym rozumieniem zapisu „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”.

Aleksandra Matias, dietetyczka, uczyła najmłodszych, które warzywa odpowiadają konkretnej porze roku. Po co taka wiedza? – Jeśli jemy sezonowe warzywa, to są one bogatsze w witaminy składniki mineralne, bo nie wymagają sztucznego nawożenia, pochodzą też od lokalnych producentów i na ogół są tańsze niż poza sezonem, w którym występują – tłumaczy Aleksandra Matias. – Pokazywałam także, jak wygląda ciąg przyczynowo-skutkowy dotyczący marnowania pieczywa, a także podpowiadałam, jak wykorzystać zalegający w lodówce produkt.

Część warsztatów poświęcono marnowaniu zasobów naturalnych. Edukatorki zwracały uwagę na to, aby rozważyć rezygnację z zakupu importowanych produktów, bo trasa ich transportu, nazywana żywnościokilometrami, generuje duże koszty dla środowiska. Aleksandra, Anna i Justyna uczulały także, aby bezrefleksyjnie nie pakować każdego produktu czy warzywa do foliowych torebek.

Wszystkie działania edukacyjne podejmujemy w ramach realizowanych projektów, m.in. takich jak Pomarańczowa Szkoła. Część z nich, w formie konsultacji, nasze edukatorki przeprowadziły także w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (wraz z podprogramem 2021, który realizowaliśmy w 2022 roku). – To były niezwykle inspirujące spotkania z beneficjentami programu – ocenia Anna Łupina. – Wielokrotnie rozmowy trwały długo, ludzie pytali jak się odżywiać, co można przygotować z otrzymanej pomocy żywnościowej, dyskutowali o żywieniu swoich dzieci i byli żywo zainteresowani poprawą swojej diety i kwestiami niemarnowania żywności.

Jeśli chcecie wziąć udział w podobnych warsztatach, to śledźcie informacje o rekrutacji do naszych projektów!

Warsztaty edukacyjne Bank Żywności w Olsztynie
30 stycznia 2023

Wytrawna tarta w stylu zero waste!

W tym miesiącu Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, proponuje Wam przepis na tartę. – Atutem proponowanej tarty jest jej baza w postaci spodu z kruchego ciasta oraz masa... czytaj dalej

24 stycznia 2023

W naszych warsztatach edukacyjnych wzięło udział ponad 2700 osób

Rolą Banku jest nie tylko ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym, ale i edukacja. Naszą codzienną misją jest przekazywanie żywności potrzebującym, która zagrożona jest... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności