21 czerwca 2023

W kuchni lepiej się rozmawia o współpracy

Ponad 20 organizacji pozarządowych z regionu wzięło udział w spotkaniu networkingowym i warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka programu MasterChef.

Spotkaliśmy się w Banku i Kuźni Społecznej z organizacjami pozarządowymi w ramach projektu „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”. Wśród organizacji znalazły się NGOSy, które na co dzień zajmują się odbiorem i dystrybucją żywności, są otwarte na doświadczenia i znają idee gotowania zero waste.

Nazwa projektu brzmi poważnie, ale kryje się za nią to, co lubimy najbardziej – ścisła współpraca między organizacjami pozarządowymi. – Po raz kolejny mocno wybrzmiało, jak ważna w trzecim sektorze jest wymiana doświadczeń, łączenie zasobów i dzielenie się wiedzą, czego potwierdzeniem był panel dyskusyjny, podczas którego poznaliśmy się bliżej – mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. –  To, co nas łączy, to chęć zawiązywania partnerstw pomocnych w podejmowaniu wspólnych inicjatyw. Dzięki temu możemy efektywniej rozwiązywać problemy społeczne, zwiększać zakres swojego wpływu i zasobów, a także lepiej reprezentować interesy swoich beneficjentów.

Rozmowy o partnerstwie w działaniu zamieniliśmy na… partnerstwo w gotowaniu. Uczestnicy spotkania wzięli bowiem udział w warsztacie kulinarnym, który poprowadziła Klaudia Budny, finalistka prestiżowego programu MasterChef. Zebrani mogli w praktyce sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kontekście filozofii zero waste. Podczas warsztatu uczestnicy wykorzystali produkty z magazynu Banku, które nie miały szansy na dalszą redystrybucję ze względu na bliski koniec terminu przydatności do spożycia, co było dodatkowym utrudnieniem, bo do gotowania trzeba było podejść z maksymalną kreatywnością. – Warsztat przyniósł wiele nieoczywistych i smacznych rozwiązań, które uczestnicy naszego spotkania będą mogli zastosować w swoich domach – ocenia Monika Pikuła.

Nie po raz pierwszy przekonaliśmy się, że kuchnia to doskonałe miejsce do nawiązywania relacji partnerskich, co potwierdza sens podejmowanych przez nas projektów, jak „Start Up NGO — program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowywania żywności”

 

Uczestnicy warsztatu:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Stębarku
  • Warsztat Terapii Zajęciowej Susz
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Różnowie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Wójtowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Tomaszkowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Gadach
  • Koło Gospodyń Wiejskich Różnowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Kawkowo
  • Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki z Nowej Wsi Ełckiej
  • Zgromadzenie Sióstr św. Katarzyny
  • Fundacja Warsztat Zmiany Olsztyn
  • Fundacja Polish Preppers Network
  • PSONI Dobre Miasto
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Klewek
  • Koło Gospodyń Wiejskich ze Zgniłochy
  • Fundacja Dwa Skrzydła
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Biesala
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Gad
  • PSD Koło Olsztyn
  • Koło Gospodyń Wiejskich Jaroty
  • DPS Jeziorany
  • Stowarzyszenie Błękitna Mila

 

 

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności