15 grudnia 2023

W Bistro Molo podsumowaliśmy rok działań w projekcie „Start Up NGO”

Przez dwa dni dyskutowaliśmy z organizacjami, które biorą udział w projekcie „Start Up NGO” o wyzwaniach, czekających nas w przyszłym roku.

To było bardzo udane spotkanie, z dwóch względów. Pierwszym są oczywiście zagadnienia merytoryczne, drugim — sceneria. Spotkaliśmy się bowiem w restauracji Bistro Molo, której właścicielką jest Klaudia Budny, finalistka programu Masterchef, Klaudia sformalizowała swoją miłość do karmienia ludzi, przy okazji współpracuje z nami, prowadząc niekiedy warsztaty z kuchni zero waste.

W dwudniowym spotkaniu wzięli udział liderzy NGOS-ów, biorących udział w projekcie oraz zaproszeni goście: -inspektor Anna Gawlicka z Głównego Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich w Olsztynie, Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie oraz Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu współpracy i pomocy żywnościowej Banku Żywności w Olsztynie.

W podsumowaniu dyskusji uzgodniliśmy, że każda z organizacji ma napisać „listę 10 życzeń”, na której znajdą się najpilniejsze potrzeby: od zakupu garnków po realizację własnego projektu. Listy posłużą nam do opracowania tematów spotkań indywidualnych, które w przyszłym roku zrealizujemy w wymiarze 900 godzin!

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności