15 grudnia 2023

W Bistro Molo podsumowaliśmy rok działań w projekcie „Start Up NGO”

Przez dwa dni dyskutowaliśmy z organizacjami, które biorą udział w projekcie „Start Up NGO” o wyzwaniach, czekających nas w przyszłym roku.

To było bardzo udane spotkanie, z dwóch względów. Pierwszym są oczywiście zagadnienia merytoryczne, drugim — sceneria. Spotkaliśmy się bowiem w restauracji Bistro Molo, której właścicielką jest Klaudia Budny, finalistka programu Masterchef, Klaudia sformalizowała swoją miłość do karmienia ludzi, przy okazji współpracuje z nami, prowadząc niekiedy warsztaty z kuchni zero waste.

W dwudniowym spotkaniu wzięli udział liderzy NGOS-ów, biorących udział w projekcie oraz zaproszeni goście: -inspektor Anna Gawlicka z Głównego Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich w Olsztynie, Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie oraz Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu współpracy i pomocy żywnościowej Banku Żywności w Olsztynie.

W podsumowaniu dyskusji uzgodniliśmy, że każda z organizacji ma napisać „listę 10 życzeń”, na której znajdą się najpilniejsze potrzeby: od zakupu garnków po realizację własnego projektu. Listy posłużą nam do opracowania tematów spotkań indywidualnych, które w przyszłym roku zrealizujemy w wymiarze 900 godzin!

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności