24 października 2022

W Belgii dyskutowaliśmy o wyzwaniach systemu żywnościowego

Kilkaset osób z wszystkich krajów Europy, reprezentujących m.in. uczelnie, przedsiębiorstwa z branży spożywczej, producentów i technologów żywności oraz organizacje pozarządowe, przyjechało do Brukseli na coroczne spotkanie partnerów sieci EIT Food. W tym gronie nie zabrakło naszego Banku.

Spotkanie odbywa się tradycyjnie jesienią i bliski koniec roku jest doskonałą okazją do podsumowań, ale także do dyskusji na temat tego, czym aktualnie żyje branża spożywcza, jakie stoją przed nią wyzwania i oczekiwania. – Nasz Bank jest partnerem EIT Food od 2019 roku – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Aktualnie realizujemy trzy projekty, które finansuje EIT Food.

Do Brukseli pojechaliśmy, aby wymienić się doświadczeniami z partnerami, omówić stan realizacji projektów, a także promować Bank i działania, które prowadzimy w obszarze promocji zdrowych nawyków żywieniowych, edukacji na rzecz niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji.

Jednym z elementów programu była ciekawa dyskusja o rozwijającym się kryzysie ekonomicznym i jego wpływie na system żywnościowy i globalne bezpieczeństwo żywnościowe. Wśród prelegentów podczas brukselskiego spotkania byli przedstawiciele EIT Food, Komisji Europejskiej, PepsiCo i naukowcy z wiodących europejskich uniwersytetów. – Podczas jednego z wystąpień przedstawiono interesujące badania na temat tego, jak pandemia koronawirusa zmieniła zachowania konsumentów – relacjonuje Aneta Janikowska-Kiśluk. – Okazuje się, że są bardziej rozważni podczas zakupów, rezygnują z produktów ekskluzywnych i markowych na rzecz tańszych. Badani zwrócili jednak uwagę, że istotną barierą, która uniemożliwia im robienie bardziej zrównoważonych zakupów, jest cena lepszych jakościowo produktów a także smak, co ma kluczowe znaczenie w ograniczaniu spożycia mięsa i sięganiu po alternatywne produkty roślinne.

Do jakich konkluzji dotarli uczestnicy spotkania? Największym i głównym wyzwaniem jest niezrównoważony system żywnościowy, niezrównoważona konsumpcja i marnowanie żywności. Warto w tym miejscu przypomnieć, że w Europie marnuje się 88 mln ton żywności, co stanowi niemal 20% całkowitej produkcji żywności. Jedzenie, które wyrzucamy do śmieci, generuje około 10% globalnej emisji CO2.


EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa w zakresie innowacji w branży spożywczej, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Wśród nich są producenci żywności, przedsiębiorstwa, uczelnie wyższe, m.in. Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet w Helsinkach, Siemens, Danone. Z Polski, oprócz Banku, do sieci należą dwie jednostki naukowe (Uniwersytet Warszawski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie) oraz firma z branży spożywczej – Maspex. EIT Food to jedna z ośmiu wspólnot innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności