3 listopada 2021

Udało się panu nas nie zanudzić, czyli Światowy Dzień Żywności z EIT FOOD

130 dzieci ze szkół podstawowych w Olsztynie, Słupach i Barczewie wzięło udział w Światowym Dniu Żywności z EIT FOOD, organizowanym przez Bank Żywności w Olsztynie. 

Światowy Dzień Żywności, przypadający corocznie na 16 października, Bank Żywności w Olsztynie postanowił świętować aż dwa tygodnie. Finał wydarzenia poprzedziły wydarzenia organizowane przez szkoły z regionu oraz zaprzyjaźnione organizacje, które wspierają Bank w codziennym ratowaniu żywności.

Jak pokazują dane, mimo szeroko zakrojonych kampanii medialnych i edukacyjnych problem marnowania żywności w Polsce i na świecie wciąż istnieje. Corocznie w naszym kraju wyrzuca się około 5 milionów ton żywności. Za marnowanie jedzenia odpowiadają wszyscy tworzący łańcuch żywnościowy – rolnicy, producenci, przetwórcy, sieci handlowe i dystrybutorzy. Jednak niemal za 60 proc. marnowanej żywności odpowiadamy my, konsumenci. Wyrzucamy przede wszystkim owoce, warzywa, wędliny oraz napoje mleczne.

– Organizowane przez nas obchody Światowego Dnia Żywności adresowane były właśnie do konsumentów, w tym tych najmłodszych, którzy za kilka lub kilkanaście lat będą podejmować decyzje i dokonywać wyborów – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka promocji Banku Żywności w Olsztynie. – Celem projektu Annual Food Agenda, w ramach którego zorganizowaliśmy to wydarzenie, jest zwrócenie uwagi na zjawisko marnowania żywności, ograniczenie jej strat i pokazanie jak racjonalnie wykorzystać produkt do końca. 

W trzydniowym wydarzeniu (27-29 października) wzięło udział 130 uczniów i uczennic ze Szkoły Podstawowej 11 i 33 w Olsztynie oraz ze szkół w Słupach i Barczewie. Spotkanie miało charakter pokazowo-warsztatowy, choć nie zabrakło także krótkiego wykładu na temat zjawiska marnowania żywności. Największą frajdą dla najmłodszych były warsztaty kulinarne, przeprowadzone przez kucharzy – Macieja Maciejewskiego i Annę Pielę. Dzieciaki były wniebowzięte, bo dla części z nich był to pierwszy, tak poważny, udział gotowaniu i przygotowywaniu potraw w kuchni. O zachwyty nie było trudno, dominowały komentarze: – Udało się panu nas nie zanudzić. Uczniowie uczyli się przygotowania dań w stylu zero waste – w kuchni dominowały potrawy oparte na czerstwym pieczywie.

W wydarzeniu wzięli także udział uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych pod opieką nauczycieli: Jolanty Urbanek, Izabeli Sędackiej, Agnieszki Zomkowskiej i Moniki Gołębiewskiej. Zebrani dowiedzieli się, że z nieidealnych warzyw można przygotować przepyszne wege burgery oraz przyjrzeli się temu, jak przygotować brownie bez pieczenia i ciastka.

Część edukacyjną wydarzenia uzupełniła prelekcja Kingi Młyńskiej, właścicielki marki Mikrowarzywa z Warmii, która opowiadała o ogrodnictwie miejskim i zaletach uprawy mikrowarzyw.

Relacja TV KOPERNIK:

Wydarzenie było częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

 

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności