3 listopada 2021

Udało się panu nas nie zanudzić, czyli Światowy Dzień Żywności z EIT FOOD

130 dzieci ze szkół podstawowych w Olsztynie, Słupach i Barczewie wzięło udział w Światowym Dniu Żywności z EIT FOOD, organizowanym przez Bank Żywności w Olsztynie. 

Światowy Dzień Żywności, przypadający corocznie na 16 października, Bank Żywności w Olsztynie postanowił świętować aż dwa tygodnie. Finał wydarzenia poprzedziły wydarzenia organizowane przez szkoły z regionu oraz zaprzyjaźnione organizacje, które wspierają Bank w codziennym ratowaniu żywności.

Jak pokazują dane, mimo szeroko zakrojonych kampanii medialnych i edukacyjnych problem marnowania żywności w Polsce i na świecie wciąż istnieje. Corocznie w naszym kraju wyrzuca się około 5 milionów ton żywności. Za marnowanie jedzenia odpowiadają wszyscy tworzący łańcuch żywnościowy – rolnicy, producenci, przetwórcy, sieci handlowe i dystrybutorzy. Jednak niemal za 60 proc. marnowanej żywności odpowiadamy my, konsumenci. Wyrzucamy przede wszystkim owoce, warzywa, wędliny oraz napoje mleczne.

– Organizowane przez nas obchody Światowego Dnia Żywności adresowane były właśnie do konsumentów, w tym tych najmłodszych, którzy za kilka lub kilkanaście lat będą podejmować decyzje i dokonywać wyborów – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka promocji Banku Żywności w Olsztynie. – Celem projektu Annual Food Agenda, w ramach którego zorganizowaliśmy to wydarzenie, jest zwrócenie uwagi na zjawisko marnowania żywności, ograniczenie jej strat i pokazanie jak racjonalnie wykorzystać produkt do końca. 

W trzydniowym wydarzeniu (27-29 października) wzięło udział 130 uczniów i uczennic ze Szkoły Podstawowej 11 i 33 w Olsztynie oraz ze szkół w Słupach i Barczewie. Spotkanie miało charakter pokazowo-warsztatowy, choć nie zabrakło także krótkiego wykładu na temat zjawiska marnowania żywności. Największą frajdą dla najmłodszych były warsztaty kulinarne, przeprowadzone przez kucharzy – Macieja Maciejewskiego i Annę Pielę. Dzieciaki były wniebowzięte, bo dla części z nich był to pierwszy, tak poważny, udział gotowaniu i przygotowywaniu potraw w kuchni. O zachwyty nie było trudno, dominowały komentarze: – Udało się panu nas nie zanudzić. Uczniowie uczyli się przygotowania dań w stylu zero waste – w kuchni dominowały potrawy oparte na czerstwym pieczywie.

W wydarzeniu wzięli także udział uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych pod opieką nauczycieli: Jolanty Urbanek, Izabeli Sędackiej, Agnieszki Zomkowskiej i Moniki Gołębiewskiej. Zebrani dowiedzieli się, że z nieidealnych warzyw można przygotować przepyszne wege burgery oraz przyjrzeli się temu, jak przygotować brownie bez pieczenia i ciastka.

Część edukacyjną wydarzenia uzupełniła prelekcja Kingi Młyńskiej, właścicielki marki Mikrowarzywa z Warmii, która opowiadała o ogrodnictwie miejskim i zaletach uprawy mikrowarzyw.

Relacja TV KOPERNIK:

Wydarzenie było częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

 

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności