3 sierpnia 2023

Uczymy gospodynie wiejskie odkrywania bogactw kulinarnych regionu

Rozpoczęliśmy zajęcia edukacyjno-szkoleniowe dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach projektu „Akademii Smaków Warmii i Mazur”.

„Akademia Smaków Warmii i Mazur” jest unikalną inicjatywą, której głównym celem jest odkrywanie i propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla z ich bogatą, wielokulturową i wielonarodową społecznością, oferują nieskończoną paletę smaków i aromatów, inspirowanych kuchnią staropolską, warmińską, mazurską, ukraińską, litewską, rosyjską czy pruską.

Projekt, który realizujemy we współpracy współorganizatorem przedsięwzięcia Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie oraz partnerem — Dziedzictwem Kulinarnym Warmii i Mazur, zakłada przeprowadzenie 19 warsztatów dla blisko stu Kół Gospodyń Wiejskich z wszystkich powiatów województwa warmińsko-mazurskiego.

Podczas warsztatów uczestniczki mają okazję do pogłębienia wiedzy na temat historii regionalnej gastronomii, charakterystyki produktów i technik ich przetwarzania. Spotkania mają na celu nie tylko przekazanie wiedzy, ale również promocję idei zero waste, czyli zasady minimalizacji odpadów.

Wielkim atutem projektu jest praktyczny wymiar warsztatów. Uczestniczki, pod czujnym okiem szefa kuchni Macieja Maciejewskiego, samodzielnie przygotowują tradycyjne potrawy regionalne. Produkty, które stanowią głównych bohaterów warsztatów, trafiają na „Listę Produktów Tradycyjnych”, która już teraz obejmuje takie skarby regionu jak podagrycznik, kaczka i botwina.

Tworzenie potraw to jednak nie tylko praktyka i nauka, ale również okazja do uwiecznienia piękna regionalnej kuchni. Fotografie przygotowanych dań posłużą do stworzenia wyjątkowego „Przewodnika po smakach Warmii i Mazur”. Przewodnik będzie zawierał mapę produktów i potraw charakterystycznych dla poszczególnych powiatów i regionów Warmii i Mazur.

 

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności