7 października 2020

Szkoła świadomości: EIT Food Classroom

Warsztaty kulinarne, gry edukacyjne, prelekcja i spektakularny pokaz kuchni molekularnej. W kolejnej odsłonie realizowanego wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN projektu EIT Food Classroom, licealiści odwiedzili Kuźnię Społeczną. Praktyczne i teoretyczne zajęcia, w których wzięli udział, dotyczyły odpowiedzialnego gospodarowania żywnością.

Ciekły azot to jeden z elementów niezwykle widowiskowej kuchni molekularnej. Pozwala osiągnąć podczas tworzenia potraw, deserów i drinków efekt, którego nie udałoby się uzyskać przy użyciu tradycyjnych i konwencjonalnych metod. Widowiskowy pokaz w wykonaniu ekipy Custom Drinks, był atrakcją zajęć dla uczniów z XII Liceum Ogólnokształcącego w Olsztynie, które 29 września odbyły się w Kuźni Społecznej. Podzieleni na grupy, wzięli udział w trzech przygotowanych przez edukatorów Banku Żywności w Olsztynie i naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN aktywnościach.

Podczas sekcji wykładowej uczestnicy projektu wysłuchali prelekcji na temat globalnego problemu marnowania żywności i dyskutowali o jego możliwych rozwiązaniach. Podczas gier edukacyjnych poznali m.in. zasady przechowywania żywności w lodówce, proces powstawania chleba, wskazówki dotyczące robienia zakupów spożywczych oraz przygotowywania posiłków czy zasady segregowania odpadami. W kuchni warsztatowej na uczniów czekały warsztaty kulinarne z szefem kuchni Grzegorzem Mowczunem, podczas których samodzielnie przygotowywali potrawy i uczyli się dobierać produkty w takich sposób, by je w pełni wykorzystać podczas gotowania. 
Wszystkie aktywności kładły nacisk na świadomą postawę konsumencką i życie zgodne z ideą zero waste. Duża dawka wiedzy przekazana w sposób nieszablonowy i zapadający w pamięć, to kolejny etap projektu EIT Food Classroom. Najbliższa aktywność uczniów będzie polegała na zaprojektowaniu i wdrożeniu kampanii edukacyjno-informacyjnej.

fot. Archiwum IRZiBŻ

Projekt „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), ramowego programu UE w zakresie badań i innowacji, i jest realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, TECHNION – Israel Institute of Technology, EUFIC – European Food Information Council, Bank Żywności w Olsztynie.

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności