20 września 2018

Szansa na nowy ogród w Olsztynie

Bank Żywności w Olsztynie ma szansę na stworzenie kolejnego miejsca integracji. Projekt “Nowa przestrzeń dla mieszkańców. Ogród z Natury” zakłada stworzenie ogrodu, który będzie miejscem wypoczynku, edukacji i integracji dla całych rodzin. Czy zostanie zrealizowany? To zależy od internautów, którzy w głosowaniu mają wybrać najlepsze pomysły.

Projekt Banku Żywności w Olsztynie został zakwalifikowany do programu „Pomoc To Moc – społeczna odpowiedzialność PZU”. Zakłada on stworzenie przy powstającej Kuźni Społecznej w Olsztynie (ul. Marka Kotańskiego 1), ogrodu na potrzeby mieszkańców regionu.

Powstanie nowe miejsce rekreacji, wypoczynku, edukacji i aktywizacji. W ogrodzie staną plenerowe urządzenia do ćwiczeń, będzie miejsce na grilla i warzywniak. W ogrodzie mają być prowadzone zajęcia edukacyjne, terapeutyczne i integracyjne. Planowane są też warsztaty kulinarne, dotyczące prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.

Wsparcie projektu olsztyńskiego to aż 100 tysięcy złotych. Na stronie programu internauci znajdą różne pomysły społeczników. Ten, który zbierze najwięcej głosów dostanie dofinansowanie od firmy ubezpieczeniowej.

Szczegóły programu można znaleźć na stronie: https://pomoctomoc.pzu.pl, a swój głos na projekt olsztyński można oddać pod linkiem: https://pomoctomoc.pzu.pl/node/334 – wystarczy kliknąć niebieski przycisk “Poprzyj inicjatywę”.

Głosowanie trwa do 10 października.

Zachęcamy mieszkańców Olsztyna do wsparcia inicjatywy i głosowania na projekt Banku Żywności w Olsztynie.

Tak wygląda obecnie miejsce, w którym ma powstać „Nowa przestrzeń dla mieszkańców. Ogród z Natury”

 

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności