Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności
Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku Żywności w Olsztynie. W centrum wydarzenia znalazło się hasło „niemarnowanie to sztuka”, które pokazuje, jak łączymy działania społeczne z troską o zasoby, edukację i współpracę.
Razem dla regionu
Świętowaliśmy w magazynie Banku w Wadągu w obecności wielu gości reprezentujących administrację rządową i samorządową oraz instytucje współpracujące z nami na co dzień. Powitaliśmy m.in. Roberta Szewczyka, prezydenta Olsztyna, Andrzeja Abako, starostę olsztyńskiego, Joannę Glezman, pełnomocnika marszałka województwa warmińsko-mazurskiego ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi, Piotra Baczewskiego, pełnomocnika wojewody warmińsko-mazurskiego ds. seniorów, Beatę Ciepłą, prezes Federacji Polskich Banków Żywności a także przedstawicieli uczelni, służb, biznesu, sektora społecznego i organizacji partnerskich.
Zaproszeni goście zabrali głos, podkreślając wagę współpracy na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego i rozwoju lokalnych społeczności.
Uczestnicy obejrzeli film o historii naszej organizacji oraz prezentację działań realizowanych w ostatnich latach. Na scenie wystąpiła Masza z Zaporoża, uczestniczka międzynarodowych konkursów muzycznych i programu Rotary Youth Exchange, która podczas swojego występu powała do tańca… prezesa naszego Banku.
Wyróżnienia i tytuły Przyjaciela Banku
Uhonorowaliśmy samorządy, instytucje i partnerów wspierających codziennie naszą misję. Specjalne dyplomy trafiły do przedstawicieli gmin, które szczególnie intensywnie i na wielu polach współpracują z Bankiem. Wśród wyróżnionych znalazły się gminy: Biskupiec, Budry, Jonkowo, Piecki, Działdowo, Godkowo, Grunwald, Małdyty, Miłomłyn, Pasłęk, Miłakowo, Jeziorany, Olsztynek, Purda, Olsztyn, Dywity.
Osobno uhonorowaliśmy także organizacje pomocowe, instytucje i wolontariuszy, którzy w szczególny sposób towarzyszą nam w realizacji działań pomocowych, edukacyjnych i logistycznych: Fundacja Piecza, Fundacja Cel-Zmiana, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Warmińsko-Mazurski Oddział Wojewódzki w Olsztynie, Zbór Chrześcijańskiej Wspólnoty Zielonoświątkowej w Olsztynie, Stowarzyszenie Zastępczego Rodzicielstwa Powiatu Olsztyńskiego Ziemskiego Oddział w Olsztynie, Chrześcijańska Służba Charytatywna Oddział Mazowiecki, Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Jesteś-My, Stowarzyszenie Monar Schronisko dla Osób Bezdomnych Markot w Marwałdzie, Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Lidzbarku Warmińskim z siedzibą w Ornecie, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Kornela Makuszyńskiego w Olsztynie, Stefan Melnyk (OSP Tuławki), Jacek Staruch (OSP Spręcowo), Konrad Nowak (Olsztyński Konwój Humanitarny), Michelin Polska sp. z o.o., Wojciech Ramowski (wolontariusz), Krzysztof Markiewicz (wolontariusz).
Kulminacją wieczoru było przyznanie statuetek Przyjaciela Banku Żywności w Olsztynie. To wyróżnienie przyznawane osobom i instytucjom za wieloletnie i wyjątkowe wsparcie naszych działań. Statuetkę otrzymała Grażyna Kalinowska, księgowa, która jest z nami od początku powstania Banku, oraz Iwona Skrodzka-Kuźmińska, wolontariuszka z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koło Miejsko-Powiatowe w Olsztynie, która wspiera nas w wielu akcjach i projektach edukacyjno-aktywizacyjnych. Z instytucji wyróżniliśmy Warmiński Bank Spółdzielczy z Jonkowa, który jest z nami od wielu lat i aktywnie wspiera nasze działania, oraz Animex Foods sp. z o.o., właściciela marki Morliny, który od lat przekazuje nam znaczące darowizny żywnościowe.
Zwieńczeniem wyróżnień i podziękowań było pożegnanie odchodzącej na emeryturę Joanny Tomaszczyk, która była z nami od początku istnienia Banku. Pani wiceprezes oddała pracy w Banku nie tylko znaczą część swojego życia zawodowego, ale zostawiła tu także kawałek serca…
Sztuka niemarnowania
Podczas gali nawiązaliśmy dosłownie do hasła, które jej przyświecało: „niemarnowanie to sztuka”. Okazją ku temu było zaprezentowanie obrazu przygotowanego przez uczniów Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. Erica Mendelsohna pod kierunkiem Bartosza Świąteckiego. Projekt nawiązywał do idei niemarnowania oraz roli wspólnoty w budowaniu systemu wsparcia.
Oprócz tego zebrani mogli zapoznać się z wyjątkowymi zdjęciami naszego zespołu autorstwa Piotra Tutki, które symbolicznie oddają znaczenie ludzi w misji Banku Żywności. Inspirującą refleksją o pomocy podzielił się również charyzmatyczny franciszkanin brat Kordian Szwarc, podkreślając rolę wspólnoty i codziennych działań na rzecz słabszych.
Licytacja charytatywna i wspólne rozmowy
Chcieliśmy także, aby gala była okazją do dobrych uczynków. Dlatego podczas wydarzenia odbyła się licytacja trzech fotografii Marka Kamińskiego, podróżnika i zdobywcy dwóch biegunów, przeprowadzona przez przedstawicielkę Fundacji Marka Kamińskiego. Udało się zebrać niemal 6 tys. złotych, które zostaną przekazane na program pomocy psychologicznej dla młodzieży.
Część formalną zakończyły rozmowy przy torcie i poczęstunku, z muzyką fortepianową w wykonaniu Horacego Walczaka i Kajetana Sęka.
Dziękujemy za te 25 lat
Ćwierć wieku temu zaczynaliśmy w niewielkich, wychłodzonych pomieszczeniach. Dziś tworzymy rozbudowaną sieć wsparcia w całym regionie. Nasza praca nie byłaby możliwa bez partnerów, darczyńców, wolontariuszy i ludzi, którzy wierzą, że solidarność ma znaczenie.
Dziękujemy wszystkim, którzy towarzyszyli nam w tym dniu oraz od lat współtworzą naszą misję. Przed nami kolejne wyzwania i nowe pomysły. Nadal będziemy pracować nad tym, aby nikt nie pozostawał bez wsparcia, a żywność trafiała tam, gdzie jest potrzebna.
 
                    








































































