22 grudnia 2021

Święta na słodko? Zrób blok czekoladowy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc Maja Świtkowska, menedżerka naszej Kuchni Warsztatowej, działającej przy Kuźni Społecznej, ma dla Was pomysł na coś słodkiego. W sam raz na świąteczne lenistwo. Łapcie przepis na blok czekoladowy!

Składniki:

  • Kostka margaryny (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • Mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3 paczki herbatników
  • ulubione bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz wodę. Delikatnie mieszamy. Gdy całość się zagotuje dodajemy kakao i mieszamy. Czekamy, aż masa ponownie się zagotuje. Odstawiamy garnek na ok. 5 min. Następnie do masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Ponownie mieszamy. Formę do keksu smarujemy odrobiną oleju, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę z garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wkładamy formę do lodówki, w której przechowujemy blok.

7 lipca 2025

Prezes Banku z Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Marek Borowski, założyciel i prezes Banku Żywności w Olsztynie, został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżnienie, które nadała kapituła pod przewodnictwem prezydenta RP Andrzeja Dudy,... czytaj dalej

4 lipca 2025

Nowe życie starej szkoły – wkrótce termomodernizacja w Dłużcu

Otrzymaliśmy niemal 1,2 mln zł z funduszy unijnych na modernizację budynku, w którym powstanie Centrum Edukacji w Dłużcu. Dzięki inwestycji dawna szkoła stanie się nowoczesną przestrzenią edukacji, integracji i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności