22 grudnia 2021

Święta na słodko? Zrób blok czekoladowy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc Maja Świtkowska, menedżerka naszej Kuchni Warsztatowej, działającej przy Kuźni Społecznej, ma dla Was pomysł na coś słodkiego. W sam raz na świąteczne lenistwo. Łapcie przepis na blok czekoladowy!

Składniki:

  • Kostka margaryny (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • Mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3 paczki herbatników
  • ulubione bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz wodę. Delikatnie mieszamy. Gdy całość się zagotuje dodajemy kakao i mieszamy. Czekamy, aż masa ponownie się zagotuje. Odstawiamy garnek na ok. 5 min. Następnie do masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Ponownie mieszamy. Formę do keksu smarujemy odrobiną oleju, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę z garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wkładamy formę do lodówki, w której przechowujemy blok.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności