22 grudnia 2021

Święta na słodko? Zrób blok czekoladowy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc Maja Świtkowska, menedżerka naszej Kuchni Warsztatowej, działającej przy Kuźni Społecznej, ma dla Was pomysł na coś słodkiego. W sam raz na świąteczne lenistwo. Łapcie przepis na blok czekoladowy!

Składniki:

  • Kostka margaryny (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • Mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3 paczki herbatników
  • ulubione bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz wodę. Delikatnie mieszamy. Gdy całość się zagotuje dodajemy kakao i mieszamy. Czekamy, aż masa ponownie się zagotuje. Odstawiamy garnek na ok. 5 min. Następnie do masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Ponownie mieszamy. Formę do keksu smarujemy odrobiną oleju, następnie wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę z garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wkładamy formę do lodówki, w której przechowujemy blok.

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności