14 lipca 2025

Stawiamy na rozwój kompetencji. Szkolenia dla lokalnych liderów i organizacji

W ramach projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka) realizujemy kolejny cykl szkoleń, tym razem zawodowych, dla osób, które będą pracować w kuchniach pięciu konsorcjów społecznych, utworzonych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Każde z konsorcjów jest odpowiedzialne za wdrożenie lokalnych inicjatyw, takich jak spółdzielnia socjalna o profilu kulinarnym, sklep społeczny, lodówka foodsharingowa oraz ogród społeczny. Każda z form została oparta na sprawdzonych rozwiązaniach wdrażanych wcześniej przez Bank oraz naszych partnerów.

Integralną częścią projektu jest komponent edukacyjny, obejmujący cykl szkoleń przygotowujących uczestników do samodzielnego prowadzenia działań w ramach utworzonych inicjatyw. Uczestnicy zdobywają wiedzę zarówno w obszarze organizacji i zarządzania, jak i w zakresie praktycznych umiejętności związanych z przetwarzaniem żywności, przygotowaniem pełnowartościowych posiłków oraz prowadzeniem działań edukacyjnych skierowanych do lokalnych społeczności. Za nami pierwszy cykl szkoleń (przełom 2024/2025), teraz czas na kolejne.

– To nie są nudne szkolenia teoretyczne. Uczymy poprzez działanie, dajemy konkretne narzędzia, modele i gotowe rozwiązania, które można wdrożyć lokalnie – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu.

Cykl szkoleń obejmuje m.in.:

  • zasady BHP i system HACCP, odpowiedzialność pracownika, wyposażenie i organizacja stanowiska pracy w kuchni produkcyjnej

  • obróbkę i przygotowanie dań mięsnych, rybnych, śniadaniowych, makaronowych, wegetariańskich i wegańskich, z naciskiem na ograniczenie strat składników odżywczych i zasady zero waste,

  • przygotowywanie sosów, marynat, zup, wywarów oraz techniki serwowania i nakrywania stołu

  • dietetykę, wartości odżywcze i alergeny, podstawy komponowania zdrowej diety, a także edukację w zakresie nutriscore i nudgingu

  • praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych, w tym gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie, pieczenie, konfitowanie i sous vide – elementy powtarzalne we wszystkich dniach warsztatowych,

  • obsługę sprzętu gastronomicznego oraz zasady jego ekologicznego użytkowania,

  • uprawy hydroponiczne i podstawowe zagadnienia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej

 

Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka” realizujemy dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy.

8 sierpnia 2025

W województwie pojawią się 22 nowe lodówki społeczne

Już wkrótce Bank Żywności w Olsztynie ogłosi konkurs dla organizacji i samorządów z województwa, które są zainteresowane ustawieniem lodówek społecznych. To nie tylko sposób na ograniczenie marnowania jedzenia,... czytaj dalej

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności