Stawiamy na rozwój kompetencji. Szkolenia dla lokalnych liderów i organizacji
W ramach projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka) rozpoczynamy cykl szkoleń dla przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz lokalnych instytucji tworzących pięć konsorcjów społecznych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Projekt zakłada powstanie pięciu konsorcjów społecznych działających na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Każde z nich będzie odpowiedzialne za wdrożenie lokalnych inicjatyw, takich jak spółdzielnia socjalna o profilu kulinarnym, sklep społeczny, lodówka foodsharingowa oraz ogród społeczny. Każda z form została oparta na sprawdzonych rozwiązaniach wdrażanych wcześniej przez Bank oraz naszych partnerów.
Integralną częścią projektu jest komponent edukacyjny, obejmujący cykl szkoleń przygotowujących uczestników do samodzielnego prowadzenia działań w ramach utworzonych inicjatyw. Uczestnicy zdobywają wiedzę zarówno w obszarze organizacji i zarządzania, jak i w zakresie praktycznych umiejętności związanych z przetwarzaniem żywności, przygotowaniem pełnowartościowych posiłków oraz prowadzeniem działań edukacyjnych skierowanych do lokalnych społeczności.
– To nie będą nudne szkolenia teoretyczne. Uczymy poprzez działanie, dajemy konkretne narzędzia, modele i gotowe rozwiązania, które można wdrożyć lokalnie – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu.
Cykl szkoleń obejmuje m.in.:
-
zasady BHP i system HACCP, odpowiedzialność pracownika, wyposażenie i organizacja stanowiska pracy w kuchni produkcyjnej
-
obróbkę i przygotowanie dań mięsnych, rybnych, śniadaniowych, makaronowych, wegetariańskich i wegańskich, z naciskiem na ograniczenie strat składników odżywczych i zasady zero waste,
-
przygotowywanie sosów, marynat, zup, wywarów oraz techniki serwowania i nakrywania stołu
-
dietetykę, wartości odżywcze i alergeny, podstawy komponowania zdrowej diety, a także edukację w zakresie nutriscore i nudgingu
-
praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych, w tym gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie, pieczenie, konfitowanie i sous vide – elementy powtarzalne we wszystkich dniach warsztatowych,
-
obsługę sprzętu gastronomicznego oraz zasady jego ekologicznego użytkowania,
-
uprawy hydroponiczne i podstawowe zagadnienia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej
Projekt „Żywność największą potrzebą człowieka” realizujemy dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy.