24 maja 2024

Spotkaj się z nami w Ełku i dołącz do naszego projektu!

Wraz ze Stowarzyszeniem Adelfi zapraszamy na spotkanie informacyjne w Ełku. Opowiemy o projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”, w ramach którego otoczymy wsparciem finansowym i eksperckim przedsiębiorstwa ekonomii społecznej.

Prowadzona przez Bank aktywizacja społeczna i zawodowa osób przyczyniła się do pozyskania z Citi Foundation grantu w wysokości 500 tys. dolarów na realizację projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka). Ideą projektu jest zbudowanie i wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób
o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość zatrudnienia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach.

Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne będą realizować zadania z zakresu aktywizacji społecznej poprzez zbudowanie i wdrażanie opracowanego przez Bank jednego z trzech modeli przedsiębiorstwa (ogród społeczny, lodówka społeczna, sklep społeczny). Na utworzenie przedsiębiorstwa społecznego będziemy udzielać dofinansowania.

Dodatkowo podczas spotkania będzie można posłuchać o prowadzonym przez Stowarzyszenie Adelfi projekcie OWES. Celem projektu jest rozwój sektora ekonomii społecznej w subregionie ełckim poprzez kompleksowe wsparcie 500 osób i 150 PES w zakresie podniesienia wiedzy, umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do tworzenia i prowadzenia PES/PS lub ich wspierania, a także do podjęcia zatrudnienia przez 240 osób  zagrożonych wykluczeniem społecznym w 40 nowopowstałych lub istniejących przedsiębiorstw społecznych.

Spotkanie odbędzie się 28 maja 2024 r. w Ełckim Centrum Rewitalizacji Społecznej „Stajnia”, ul. Kościuszki 27a w godzinach 9:30-13.

REJESTRACJA: https://forms.gle/dtYAcpY5naG9wFtT6 

 

PROGRAM

 

  • 09:30 – 10:00 Rejestracja uczestników – powitalna kawa
  • 10:00 – 10:15 Oficjalne przywitanie gości (Urszula Trubacz – prezeska Stowarzyszenia Adelfi)
  • 10:15 – 10:25 Działania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej Banku Żywności w Olsztynie (Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie)
  • 10:25 – 10:45 Działania na rzecz ekonomii społecznej na Warmii i Mazurach (Dariusz Jóźwiak – Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej)
  • 10:45- 11:15 Projekt OWES: Nowe możliwości finansowania i wsparcia (Damian Strzała – specjalista ds. promocji)
  • 11:15 – 11:30 Modelowa realizacja usług społecznych przez PS we współpracy z JST (Urszula Trubacz)
  • 11:30 – 11:50 Model przedsiębiorstwa społecznego oraz modele aktywizacji społecznej (Kamila Trebnio-Śledzianowska – ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, koordynatorka projektu Żywność największą potrzebą człowieka)
  • 11:50 – 12:10 Harmonogram działań oraz korzyści z utworzenia i prowadzenia działalności w formie przedsiębiorstwa społecznego oferowane w projekcie (Kamila Trebnio-Śledzianowska)
  • 12:10 – …  Networking przy kawie (lunch)

 

Kontakt:

Agnieszka Dobosz-Szmigiel: agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl (690-527-430)

Damian Strzała: damian.strzala@adelfi.pl (573-086-265).

 

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności