Spotkaj się z nami w Ełku i dołącz do naszego projektu!
Wraz ze Stowarzyszeniem Adelfi zapraszamy na spotkanie informacyjne w Ełku. Opowiemy o projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”, w ramach którego otoczymy wsparciem finansowym i eksperckim przedsiębiorstwa ekonomii społecznej.
Prowadzona przez Bank aktywizacja społeczna i zawodowa osób przyczyniła się do pozyskania z Citi Foundation grantu w wysokości 500 tys. dolarów na realizację projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka). Ideą projektu jest zbudowanie i wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób
o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość zatrudnienia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach.
Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne będą realizować zadania z zakresu aktywizacji społecznej poprzez zbudowanie i wdrażanie opracowanego przez Bank jednego z trzech modeli przedsiębiorstwa (ogród społeczny, lodówka społeczna, sklep społeczny). Na utworzenie przedsiębiorstwa społecznego będziemy udzielać dofinansowania.
Dodatkowo podczas spotkania będzie można posłuchać o prowadzonym przez Stowarzyszenie Adelfi projekcie OWES. Celem projektu jest rozwój sektora ekonomii społecznej w subregionie ełckim poprzez kompleksowe wsparcie 500 osób i 150 PES w zakresie podniesienia wiedzy, umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do tworzenia i prowadzenia PES/PS lub ich wspierania, a także do podjęcia zatrudnienia przez 240 osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w 40 nowopowstałych lub istniejących przedsiębiorstw społecznych.
Spotkanie odbędzie się 28 maja 2024 r. w Ełckim Centrum Rewitalizacji Społecznej „Stajnia”, ul. Kościuszki 27a w godzinach 9:30-13.
REJESTRACJA: https://forms.gle/dtYAcpY5naG9wFtT6
PROGRAM
- 09:30 – 10:00 Rejestracja uczestników – powitalna kawa
- 10:00 – 10:15 Oficjalne przywitanie gości (Urszula Trubacz – prezeska Stowarzyszenia Adelfi)
- 10:15 – 10:25 Działania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej Banku Żywności w Olsztynie (Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie)
- 10:25 – 10:45 Działania na rzecz ekonomii społecznej na Warmii i Mazurach (Dariusz Jóźwiak – Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej)
- 10:45- 11:15 Projekt OWES: Nowe możliwości finansowania i wsparcia (Damian Strzała – specjalista ds. promocji)
- 11:15 – 11:30 Modelowa realizacja usług społecznych przez PS we współpracy z JST (Urszula Trubacz)
- 11:30 – 11:50 Model przedsiębiorstwa społecznego oraz modele aktywizacji społecznej (Kamila Trebnio-Śledzianowska – ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, koordynatorka projektu Żywność największą potrzebą człowieka)
- 11:50 – 12:10 Harmonogram działań oraz korzyści z utworzenia i prowadzenia działalności w formie przedsiębiorstwa społecznego oferowane w projekcie (Kamila Trebnio-Śledzianowska)
- 12:10 – … Networking przy kawie (lunch)
Kontakt:
Agnieszka Dobosz-Szmigiel: agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl (690-527-430)
Damian Strzała: damian.strzala@adelfi.pl (573-086-265).