16 maja 2024

Spotkaj się z nami w Elblągu i weź udział w projekcie!

21 maja 2024 roku zapraszamy do Domu do Cisem w Elblągu (ul. Stawidłowa 3) na spotkanie informacyjne prezentujące dwa nasze projekty. 

Bank Żywności w Olsztynie oraz Stowarzyszenie ESWIP w Elblągu od wielu lat realizują działania, których celem jest wspieranie podmiotów ekonomii społecznej w ich rozwoju i ewentualnej ekonomizacji. Z sukcesem pozyskujemy środki finansowe i realizujemy projekty wzmacniające ekonomię społeczną w regionie. Tym razem chcieliśmy zaprosić Państwa do udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym dwóch projektów

Projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”) realizowany przez Bank Żywności w Olsztynie a współfinansowany przez CITI Foundation. Ideą projektu jest zbudowanie i wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość zatrudnienia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach. Ponadto tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne realizować będą zadania z zakresu aktywizacji społecznej poprzez zbudowanie i wdrażanie modelu ogrodu społecznego lub lodówki społecznej lub sklepu społecznego. Na utworzenie przedsiębiorstwa społecznego ze środków projektu, konsorcjum może pozyskać grant finansowy.

Projekt „Ośrodek Wspierania Inicjatyw Ekonomii Społecznej w Elblągu” realizowany przez Stowarzyszenie ESWiP, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszy Społecznego + w ramach regionalnego programu Fundusze Europejskie na rzecz Warmii i Mazur. Celem projektu jest podniesienie potencjału sektora ekonomii społecznej w subregionie elbląskim oraz kompleksowe wsparcie 500 osób (350K i 150M) i 100 podmiotów ekonomii społecznej, w tym 35 przedsiębiorstw społecznych. Realizowane są usługi informacyjne, animacyjne, doradcze, edukacyjne, specjalistyczne oraz wsparcie finansowe prowadzące do utworzenia 240 nowych miejsc pracy w przedsiębiorstwach społecznych. Wsparcie jest skierowane bezpośrednio do osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Osoby zainteresowane tematyką związaną z budową i rozwojem podmiotów ekonomii społecznej i przedsiębiorstw społecznych zapraszamy do rejestracji na spotkanie: https://bit.ly/3K2qYn6 

Szczegóły: Agnieszka Dobosz-Szmigiel, animatorka przedsiębiorczości społecznej, agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl (tel. 690-527-430)


Program spotkania

Food is the Greatest Human Need Program” – „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dom pod Cisem, ul. Stawidłowa 3, Elbląg

21 maja 2024 r.

  • godz. 09:30 – 10 Rejestracja uczestników, powitalna kawa
  • godz. 10 – 10:10  Stowarzyszenie ESWIP i działalność na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej (Maciej Bielawski – wiceprezes Stowarzyszenia ESWIP)
  • godz. 10:10 – 10:20 Bank Żywności w Olsztynie i podejmowane działania z zakresu przedsiębiorczości społecznej (Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie)
  • godz. 10:20 – 10:40  „Food is the Greatest Human Need Program” – modele przedsiębiorstwa społecznego oraz modele aktywizacji społecznej (Kamila Trebnio-Śledzianowska – ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, koordynatorka projektu)
  • godz. 10:40 – 11:15    Harmonogram działań oraz korzyści z utworzenia i prowadzenia działalności w formie przedsiębiorstwa społecznego oferowane w projekcie (Kamila Trebnio-Śledzianowska – ekspertka ds. rozwoju przedsiębiorczości, koordynatorka projektu)
  • godz. 11:15 – 12    Wsparcie tworzenia nowych i utrzymania już istniejących miejsc pracy ze środków finansowych Ośrodka Wspierania Inicjatyw Ekonomii Społecznej w Elblągu (Mateusz Jachimowicz – specjalista ds. informacji oraz Katarzyna Ciszewska – doradca kluczowy i biznesowy)
  • godz. 12 Networking przy kawie (poczęstunek)

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności