23 maja 2023

Seniorzy nie marnują!

Nasi specjaliści rozpoczęli wraz z seniorami-liderami szkolenia dotyczące żywienia, niemarnowania żywności i warsztatów kulinarnych.

W trakcie szkoleń skupiliśmy się na uświadamianiu seniorom wpływu żywienia na zdrowie, potrzebach dostępu do odpowiednich produktów spożywczych oraz problemie marnowania żywności.

— Dodatkowo, seniorzy zdobyli wiedzę na temat skutecznych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych gospodarstwach domowych — mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym umiejętnościom seniorzy zrozumieją teraz, jakie są możliwości i korzyści z podejmowania działań w zakresie pozyskiwania żywności.

Szkolenia mają wyposażyć także seniorów w wiedzę na temat znaczenia zwiększenia dostępności do żywności, dożywienia osób potrzebujących oraz zapobiegania marnowaniu żywności poprzez właściwe wykorzystanie produktów spożywczych w kuchni. Szkolenia, prowadzone przez dietetyka, edukatora ds. niemarnowania żywności i edukatora kulinarnego, przyczynią się do wzbogacenia wiedzy seniorów na temat zdrowego odżywiania oraz skutecznych praktyk kulinarnych.

Cykl szkoleń potrwa do września 2023 roku.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności