23 maja 2023

Seniorzy nie marnują!

Nasi specjaliści rozpoczęli wraz z seniorami-liderami szkolenia dotyczące żywienia, niemarnowania żywności i warsztatów kulinarnych.

W trakcie szkoleń skupiliśmy się na uświadamianiu seniorom wpływu żywienia na zdrowie, potrzebach dostępu do odpowiednich produktów spożywczych oraz problemie marnowania żywności.

— Dodatkowo, seniorzy zdobyli wiedzę na temat skutecznych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych gospodarstwach domowych — mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym umiejętnościom seniorzy zrozumieją teraz, jakie są możliwości i korzyści z podejmowania działań w zakresie pozyskiwania żywności.

Szkolenia mają wyposażyć także seniorów w wiedzę na temat znaczenia zwiększenia dostępności do żywności, dożywienia osób potrzebujących oraz zapobiegania marnowaniu żywności poprzez właściwe wykorzystanie produktów spożywczych w kuchni. Szkolenia, prowadzone przez dietetyka, edukatora ds. niemarnowania żywności i edukatora kulinarnego, przyczynią się do wzbogacenia wiedzy seniorów na temat zdrowego odżywiania oraz skutecznych praktyk kulinarnych.

Cykl szkoleń potrwa do września 2023 roku.

13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu. Siadamy do nauki Na co dzień... czytaj dalej

13 maja 2025

Wystartowała Akademia Edukatora!

Bank Żywności w Olsztynie nie zwalnia tempa – wręcz przeciwnie, wchodzi na nowy poziom działań edukacyjnych. Wystartowała Akademia Edukatora! Przez lata prowadziliśmy warsztaty, lekcje i kampanie społeczne,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności