23 maja 2023

Seniorzy nie marnują!

Nasi specjaliści rozpoczęli wraz z seniorami-liderami szkolenia dotyczące żywienia, niemarnowania żywności i warsztatów kulinarnych.

W trakcie szkoleń skupiliśmy się na uświadamianiu seniorom wpływu żywienia na zdrowie, potrzebach dostępu do odpowiednich produktów spożywczych oraz problemie marnowania żywności.

— Dodatkowo, seniorzy zdobyli wiedzę na temat skutecznych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych gospodarstwach domowych — mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym umiejętnościom seniorzy zrozumieją teraz, jakie są możliwości i korzyści z podejmowania działań w zakresie pozyskiwania żywności.

Szkolenia mają wyposażyć także seniorów w wiedzę na temat znaczenia zwiększenia dostępności do żywności, dożywienia osób potrzebujących oraz zapobiegania marnowaniu żywności poprzez właściwe wykorzystanie produktów spożywczych w kuchni. Szkolenia, prowadzone przez dietetyka, edukatora ds. niemarnowania żywności i edukatora kulinarnego, przyczynią się do wzbogacenia wiedzy seniorów na temat zdrowego odżywiania oraz skutecznych praktyk kulinarnych.

Cykl szkoleń potrwa do września 2023 roku.

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności