23 maja 2023

Seniorzy nie marnują!

Nasi specjaliści rozpoczęli wraz z seniorami-liderami szkolenia dotyczące żywienia, niemarnowania żywności i warsztatów kulinarnych.

W trakcie szkoleń skupiliśmy się na uświadamianiu seniorom wpływu żywienia na zdrowie, potrzebach dostępu do odpowiednich produktów spożywczych oraz problemie marnowania żywności.

— Dodatkowo, seniorzy zdobyli wiedzę na temat skutecznych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych gospodarstwach domowych — mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym umiejętnościom seniorzy zrozumieją teraz, jakie są możliwości i korzyści z podejmowania działań w zakresie pozyskiwania żywności.

Szkolenia mają wyposażyć także seniorów w wiedzę na temat znaczenia zwiększenia dostępności do żywności, dożywienia osób potrzebujących oraz zapobiegania marnowaniu żywności poprzez właściwe wykorzystanie produktów spożywczych w kuchni. Szkolenia, prowadzone przez dietetyka, edukatora ds. niemarnowania żywności i edukatora kulinarnego, przyczynią się do wzbogacenia wiedzy seniorów na temat zdrowego odżywiania oraz skutecznych praktyk kulinarnych.

Cykl szkoleń potrwa do września 2023 roku.

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności