23 maja 2023

Seniorzy nie marnują!

Nasi specjaliści rozpoczęli wraz z seniorami-liderami szkolenia dotyczące żywienia, niemarnowania żywności i warsztatów kulinarnych.

W trakcie szkoleń skupiliśmy się na uświadamianiu seniorom wpływu żywienia na zdrowie, potrzebach dostępu do odpowiednich produktów spożywczych oraz problemie marnowania żywności.

— Dodatkowo, seniorzy zdobyli wiedzę na temat skutecznych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych gospodarstwach domowych — mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje — silna społeczność międzypokoleniowa”. — Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym umiejętnościom seniorzy zrozumieją teraz, jakie są możliwości i korzyści z podejmowania działań w zakresie pozyskiwania żywności.

Szkolenia mają wyposażyć także seniorów w wiedzę na temat znaczenia zwiększenia dostępności do żywności, dożywienia osób potrzebujących oraz zapobiegania marnowaniu żywności poprzez właściwe wykorzystanie produktów spożywczych w kuchni. Szkolenia, prowadzone przez dietetyka, edukatora ds. niemarnowania żywności i edukatora kulinarnego, przyczynią się do wzbogacenia wiedzy seniorów na temat zdrowego odżywiania oraz skutecznych praktyk kulinarnych.

Cykl szkoleń potrwa do września 2023 roku.

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności