7 października 2020

Przepis w stylu zero waste: sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, po raz kolejny dzieli się swoim przepisem. Dziś polecamy Wam sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką w stylu zero waste.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • rzodkiewki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/ skyru
  • łyżka majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube kostki, rzodkiewki w ćwiartki i przekładamy do miski. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy sól oraz pieprz a także posiekany koperek. Całość mieszamy i czekamy kilka minut, by smaki się lekko przegryzły.

** Protip: Jeśli macie problem z rzodkiewkami i szybko Wam „więdną” umyjcie je, oberwijcie liście (można z nich zrobić np. pesto). Do słoiczka lub woreczka strunowego nalejcie zimnej wody i włóżcie rzodkiewki do środka i dokładnie zamknijcie (ważne by woda lekko je zakrywała). Następnie włóżcie słoiczek/ woreczek do lodówki. Zmieniajcie wodę co 2 dni. W ten sposób rzodkiewka przedłuży swoją świeżość.

29 października 2020

Nisza na starcie

Nietuzinkowa oferta gastronomiczna i eventowa albo pomysł na promocję e-sportu. Startupy biorące udział w projekcie Speed Up Your Business pokazują jak z pasji uczynić sposób na życie, a przy okazji wypełnić... czytaj dalej

29 października 2020

Kuchnia inna niż wszystkie

Sześć lat temu Bank Żywności w Olsztynie powołał do życia Spółdzielnię Socjalną Smaki, realizując jeden z elementów swojej misji – aktywizację zawodową. Dziś, mimo że spółdzielnia przechodzi trudne... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności