7 października 2020

Przepis w stylu zero waste: sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, po raz kolejny dzieli się swoim przepisem. Dziś polecamy Wam sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką w stylu zero waste.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • rzodkiewki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/ skyru
  • łyżka majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube kostki, rzodkiewki w ćwiartki i przekładamy do miski. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy sól oraz pieprz a także posiekany koperek. Całość mieszamy i czekamy kilka minut, by smaki się lekko przegryzły.

** Protip: Jeśli macie problem z rzodkiewkami i szybko Wam „więdną” umyjcie je, oberwijcie liście (można z nich zrobić np. pesto). Do słoiczka lub woreczka strunowego nalejcie zimnej wody i włóżcie rzodkiewki do środka i dokładnie zamknijcie (ważne by woda lekko je zakrywała). Następnie włóżcie słoiczek/ woreczek do lodówki. Zmieniajcie wodę co 2 dni. W ten sposób rzodkiewka przedłuży swoją świeżość.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności