7 października 2020

Przepis w stylu zero waste: sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, po raz kolejny dzieli się swoim przepisem. Dziś polecamy Wam sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką w stylu zero waste.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • rzodkiewki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/ skyru
  • łyżka majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube kostki, rzodkiewki w ćwiartki i przekładamy do miski. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy sól oraz pieprz a także posiekany koperek. Całość mieszamy i czekamy kilka minut, by smaki się lekko przegryzły.

** Protip: Jeśli macie problem z rzodkiewkami i szybko Wam „więdną” umyjcie je, oberwijcie liście (można z nich zrobić np. pesto). Do słoiczka lub woreczka strunowego nalejcie zimnej wody i włóżcie rzodkiewki do środka i dokładnie zamknijcie (ważne by woda lekko je zakrywała). Następnie włóżcie słoiczek/ woreczek do lodówki. Zmieniajcie wodę co 2 dni. W ten sposób rzodkiewka przedłuży swoją świeżość.

24 czerwca 2025

Warmia i Mazury w praktyce. Wyjazd uczestników projektów społecznych

W ramach projektów „Nowe relacje – nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi” zorganizowaliśmy wycieczkę po mazurskich „perełkach”. Wycieczka jest częścią cyklu edukacyjnego „Wiedza o Polsce”,... czytaj dalej

16 czerwca 2025

Rozmawialiśmy z lokalnym biznesem w Jonkowie

Wzięliśmy udział w spotkaniu biznesowym z wójtem gminy Jonkowo, które zgromadziło lokalnych przedsiębiorców, przedstawicieli instytucji wspierających rozwój gospodarczy oraz organizacje działające na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności