28 września 2023

Ruszamy z kolejnym bezpłatnym kursem kulinarnym dla Polek i Ukrainek. Zgłoś się już dziś!

Wraz z Electrolux Food Foundation rozpoczynamy w Kuźni Społecznej kolejny bezpłatny kurs kulinarny, przygotowujący do zawodu kucharza.

Ubiegłe edycje projektu „Like a Chef” pokazały jak ogromną wartość daje Uczestniczkom. Zapraszamy Panie z Polski i Ukrainy, które chcą poszerzyć swoje kompetencje i zdobyć nowe kwalifikacje. – Wiedza i umiejętności nabyte podczas dwumiesięcznego kursu będą na tyle kompleksowe, że kobiety powinny bez problemu znaleźć pracę, a to w konsekwencji wpłynie na poprawę ich sytuacji materialnej – mówi Anna Archutowska, dyrektor Banku Żywności w Olsztynie.

W ramach 80-godzinnego kursu nauczymy was:
– podstaw systemu HACCP
– zasad racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
– technik zdobienia i podawania potraw
– podstawowych technik kulinarnych (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide).
– jak przygotować dania wegetariańskie, mięsne, rybne czy desery
– jak gotować w duchu zero waste

Program kursu możecie sprawdzić tutaj.

Udział w kursie jest bezpłatny! Rozpoczynamy już 09.10.23. Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godz.09:00-14:00.

Szczegółowych informacji na temat kursu, terminów i zasad udziela Oksana Lavryniv (ukraiński/polski) pod numerem telefonu: 575 513 526.

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności