7 października 2024

Rozpoczynamy projekt „Podróż do krainy zdrowia”

„Podróż do krainy zdrowia” to ogólnopolski projekt edukacyjny, w ramach którego nasze edukatorki zorganizują warsztaty kulinarne dla sześciolatków w ośmiu przedszkolach w Olsztynie. Celem zajęć będzie promocja zdrowego stylu życia oraz edukacja dzieci i rodziców w zakresie prawidłowego odżywiania i minimalizowania marnowania żywności.

Projekt „Podróż do krainy zdrowia”, realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności oraz Fundację Auchan, a za część działań podejmowanych w regionie Warmii i Mazur będzie odpowiadać nasz Bank. W ramach projektu nasze edukatorki przeprowadzą specjalne warsztaty kulinarne w ośmiu olsztyńskich przedszkolach: miejskich 1, 2, 3, 17, 32, 38 oraz prywatnych: Urwis i TEMPOO (docelowo do czerwca 2026 roku będzie to 14 placówek). Warsztaty te są skierowane do sześciolatków i mają na celu praktyczne wprowadzenie dzieci w świat zdrowego odżywiania. Pod okiem specjalistów, najmłodsi nauczą się, jak samodzielnie przygotowywać zdrowe posiłki oraz dlaczego warto włączyć więcej warzyw do codziennej diety. Co więcej, warsztaty te będą doskonałą okazją do nauczenia dzieci, jak unikać marnowania jedzenia.

w projekcie będzie łącznie 14 przedszkoli. 8 – I tura do stycznia 2025, od lutego do czerwca 2025 6 przedszkoli II tura. 

„Podróż do Krainy Zdrowia” to nie tylko zajęcia kulinarne, ale także szeroki zakres materiałów edukacyjnych i dydaktycznych, które mają na celu wspieranie nauczycieli w prowadzeniu zajęć o zdrowym stylu życia. Pedagodzy z zakwalifikowanych olsztyńskich placówek otrzymują pełen zestaw narzędzi edukacyjnych, w tym gotowe scenariusze lekcji oraz materiały do pracy z dziećmi. Wśród nich znajduje się gra planszowa „Dobry dzień”, która poprzez zabawę uczy dzieci podejmowania zdrowych decyzji żywieniowych oraz promuje aktywność fizyczną. Oprócz tego nauczyciele mają dostęp do trzech opowiadań edukacyjnych: „O pewnych nasionkach”, „Smakołyki z tatusiowego garnuszka” oraz „Nie tylko kuchenne tajemnice”, które w przystępny sposób wprowadzają dzieci w świat zdrowych nawyków żywieniowych.

Każdy przedszkole biorące udział w projekcie otrzyma także zestaw kart pracy, naklejki oraz trzy pakiety scenariuszy zajęć z animacjami: „Chrupiąco, zdrowo, nasionkowo”, „Główkuję – nie marnuję” oraz „Sekrety talerzyków”. Scenariusze pomagają dzieciom zrozumieć, jak ważne jest prawidłowe komponowanie posiłków oraz minimalizowanie marnowania żywności. Każdy z nauczycieli otrzymuje także voucher o wartości 200 zł do wykorzystania na platformie zakupowej Empik, co pozwala na zakup niezbędnych materiałów do przeprowadzenia zajęć praktycznych.

— Jednym z kluczowych elementów projektu jest to, że ma on na celu zaangażowanie całych rodzin w proces kształtowania zdrowych nawyków. Dzięki darmowym ebookom i materiałom edukacyjnym dostępnym na stronie internetowej projektu rodziny mogą dowiedzieć się, jak krok po kroku wprowadzać zdrowsze nawyki żywieniowe w swoje codzienne życie — mówi Justyna Staszkiewicz, koordynatorka projektu w Banku Żywności w Olsztynie — Przykłady prostych zmian, jak wybór zdrowszych przekąsek czy wprowadzenie regularnych, wspólnych posiłków, mogą znacząco poprawić zdrowie całej rodziny. Jednocześnie projekt uczy, jak unikać marnowania żywności, co jest istotnym krokiem w kierunku bardziej zrównoważonego stylu życia.

 

14 lipca 2025

Stawiamy na rozwój kompetencji. Szkolenia dla lokalnych liderów i organizacji

W ramach projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka) rozpoczynamy cykl szkoleń dla przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz lokalnych instytucji tworzących... czytaj dalej

7 lipca 2025

Prezes Banku z Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Marek Borowski, założyciel i prezes Banku Żywności w Olsztynie, został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżnienie, które nadała kapituła pod przewodnictwem prezydenta RP Andrzeja Dudy,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności