21 maja 2024

Rozpoczynamy nową kuchenną przygodę – projekt Kitchen Adventure!

Zmiana nawyków żywieniowych w społeczeństwie, promowanie zdrowego odżywiania, wspieranie bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego w Unii Europejskiej i ochrony klimatu to cele naszego najnowszego projektu – Kitchen Adventure (Kuchenna Przygoda).

Rozpoczynamy nową kuchenną przygodę – projekt The Kitchen Adventure!
Zmiana nawyków żywieniowych w społeczeństwie, promowanie zdrowego odżywiania, wspieranie bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego w Unii Europejskiej i ochrony klimatu to cele naszego najnowszego projektu – The Kitchen Adventure (Kuchenna Przygoda).
Projekt, który realizujemy z partnerami z Węgier, Danii, Hiszpanii, Bułgarii i Holandii, jest skierowany do uczniów szkół podstawowych i średnich w trzech grupach wiekowych (7-10, 11-14 i 15-18) i ich rodziców. The Kitchen Adventure będzie cyklem zajęć w szkołach, ale edukację przeniesiemy także… do domów uczestników projektów, gdzie podczas zajęć online z profesjonalnym szefem kuchni uczestnicy będą mogli przygotować pyszne, roślinne dania.
Przewidujemy dynamiczne zaangażowanie uczniów i ich rodzin w edukacyjne i kulinarne wyzwania, które mają na celu edukację i inspirację do zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych.
Co ważne, projekt ten będziemy realizować w międzynarodowym otoczeniu, razem z organizacjami: Climate Smart Elephant (Węgry), Bioazul (Hiszpania),
Uniwersytet Aarhus (Dania), Professional Forum for Education (Bułgaria) oraz Stichting International Parents Alliance (Holandia). Współpraca z takimi instytucjami pozwoli nam skutecznie dotrzeć do różnych grup docelowych i realizować cele projektu na wielu płaszczyznach społeczno-edukacyjnych.
Projekt zrealizujemy dzięki wsparciu finansowemu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT Food), czołowej instytucji zajmującej się przemysłem żywnościowym, innowacjami i edukacją w Europie. EIT Food to globalna sieć partnerów i beneficjentów, która działa na rzecz przyspieszenia transformacji żywnościowej poprzez innowacje i przedsiębiorczość.

Niebawem ogłosimy rekrutację do projektu – śledźcie naszego Facebooka!

Więcej informacji u koordynatora projektu: 510 173 885

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności